TOMBAT EL DECRET DEL MENJADOR

BONES NOTÍCIES!

El Parlament tomba la llei Aragonès

https://www.naciodigital.cat/noticia/195665/parlament/tomba/llei/aragones

ATENCIÓ!

LA NOSTRA GESTIÓ CONTINUA EN PERILL!!!

Benvolguts i benvolgudes,

És molt important i necessària la participació de tots i totes, pares, mares, families, amics, etc. per a aconseguir d’una manera clara i segura, poder continuar amb la gestió del menjador escolar.

A la darrera assemblea de la plataforma de menjadors escolars, que es va celebrar el dimarts 9 d’abril, vam donar un vot de confiança a les paraules del Sr. Juanjo Falcó (en representació del delegat Carles Vega) que ens va dir que enviaria per escrit instruccions als Consells Comarcals per a què aquests renovessin els convenis.

Atès que no han complert amb la seva paraula, tornarem a manifestar el nostre descontentament i farem veure la nostra posició davant l’administració en relació a aquest tema tan important per als nostres fills i les nostres filles.

Si volem que la gestió dels menjadors continuï sent de les AMPA’s-AFA’s hem d’anar tots/es aquest dijous, dia 26 d’abril, a la delegació dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida a protestar per la passivitat de l’administració.

L’AMPA portarà les fotocòpies dels “contractes” amb els que guarnirem la façana de la delegació! (CONSELL COMARCAL DEL SEGRIÀ (1))

Sapigueu que les escoles que han perdut la gestió del menjador no l’han tornat a recuperar I això mateix ens pot passar a nosaltres si no lluitem per a evitar-lo. Amb l’ajuda i l’esforç de tots i totes junts/es, podem ajudar a que el puguin recuperar i nosaltres poder continuar com fins ara.

Ho farem possible!!!

ESPEREM UNA GRAN PARTICIPACIÓ PER PART DE TOTS/ES VOSALTRES.

 

El divendres 22 de febrer va entrar al ple de l’Ajuntament la moció presentada per defensar la gestió del menjador.

Moció Paeria 

Ha estat aprovada per tots els grups polítics

 

 

 

Carta oberta als grups parlamentaris de #Catalunya:

La FaPaC alerta de l’amenaça d’aprovar un nou instrument jurídic que blinda la privatització del temps de migdia, és a dir, del servei de menjador (entre altres serveis)

Parlem del Projecte de Llei de Contractes de Serveis a les Persones

#SalvemElTempsdeMigdia

Enllaç a la CARTA : http://www.fapac.cat/2019/01/23/carta-als-grups-parlamentaris-sobre-el-temps-de-migdia

Avui us compartim un comunicat IMPORTANT sobre menjadors escolars:

La FaPaC vol recordar que el Departament d’Educació:
Encara no ha retirat el projecte de Decret de menjadors
Pretén utilitzar altres projectes de llei per avançar en l’externalització del servei
No ens deixem enganyar!
Llegiu aquí els arguments: http://www.fapac.cat/2018/12/12/comunicat-de-la-fapac-sobre-decret-de-menjador-deducaci

17-12-18 REUNIÓ AMB EL SR. BARGALLÓ

comunicat 17122018

 

https://www.social.cat/noticia/9341/educacio-obre-la-porta-a-regular-per-llei-lespai-del-migdia-a-les-escoles?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter#.XBfQiLSmp_A.whatsapp

https://www.segre.com/noticies/lleida/2018/12/18/compromis_perque_les_ampes_gestionin_menjador_63687_1092.html

 

Sembla ser que gràcies a la pressió que hem fet, el nou DECRET de menjador, de moment, queda aturat.

Volem un DECRET que ENS PERMETI A LES AMPAS/AFAS CONTINUAR GESTIONANT l’espai del migdia com fins ara, però ho volem per escrit!

IMPORTANT! Volem que els Consells Comarcals renovin el conveni amb l’AMPA/AFA fins que no tinguem un marc legal ampli.

Amplieu la informació a https://www.social.cat/noticia/9313/la-fapac-acusa-educacio-dajornar-el-decret-de-menjadors-fins-a-aprovar-la-llei-que-blindar

Donat que els Consells Comarcals són reticents a renovar el conveni, s’han acordat noves accions per aconseguir-ho: el dimecres 19 de desembre, l’alumnat de la nostra escola es menjarà les postres al pati (a excepció d’EI 3).

També us fem arribar aquest correu de la FaPaC que creiem que us pot interessar i que us permetrà estar informats/des en tot moment de les últimes notícies generades per la FaPac.

TELEGRAM DE LA FaPaC!

Us fem arribar aquest correu per informar-vos de què la FaPaC estrena un nou canal de comunicació: Telegram. Aquest nou canal ens permetrà fer-vos arribar tota aquella informació relativa a la federació, les associacions federades, allò que passa als territoris i l’actualitat sobre l’educació pública a Catalunya amb l’objectiu que puguem estar informades a temps real, i de manera ràpida i eficaç.

Es tracta d’un canal d’informació, no de comunicació, de totes les notícies generades per la FaPaC que poden ser d’interès per famílies, AMPA/AFA i altres agents educatius.

Qualsevol persona pot afegir-se al canal només buscant el nom del grup “FaPaC” a la plataforma Telegram

Com accedir a Telegram
Per utilitzar Telegram al dispositiu mòbil, cal descarregar-se l’aplicació. Només cal indicar el número de telèfon i un alies (nom amb el qual et trobaran a l’aplicació). L’aplicació és gratuïta.
Et poden escriure les persones que estan a la teva llista de contactes i que tenen Telegram. També, a diferència de Whatsapp, pots seleccionar un alies públic pel teu compte de Telegram on altres persones et poden trobar sense conèixer o accedir al teu telèfon.
Es pot utilitzar també a tablets i ordinadors (Telegram web) de forma simultània només indicant el número de telèfon mòbil.

En què es diferencia de WhatsApp?
A diferència de WhatsApp, es pot accedir als missatges des de diferents dispositius a la vegada, com tablets, ordinadors; i compartir un nombre il·limitat de fotos, vídeos i arxius. Si no es vol guardar totes les dades al dispositiu, es poden mantenir al núvol.

Qui pot accedir al canal
Qualsevol persona interessada a afegir-se al grup de la FaPaC a Telegram. Les audiències són il·limitades i no es fan públics els contactes de les persones que integren el canal. És a dir, no es pot veure ni el telèfon ni el nom de les persones que integren el canal de la FaPaC a Telegram.
Els integrants que es van afegint al canal poden veure tot l’historial de missatges quan s’uneixen al canal.
El canal públic té un alies. En aquest cas, “FaPaC”. Qualsevol el pot trobar a través de la cerca a Telegram i afegir-se. També es pot sortir del canal en qualsevol moment.
També es pot accedir al canal a través del següent enllaç: https://t.me/FaPaC
Normes de convivència
No existeix possibilitat de retroalimentació. Tampoc de comunicació entre les persones subscriptores al canal. És només un canal d’informació sense possibilitat de resposta.

IMPORTANT: Només afegirem els contactes de 200 AMPA/AFA (el màxim que ens permet el canal públic de Telegram). A partir dels 200 contactes, s’hauran d’anar afegint les persones interessades al canal de Telegram buscant-lo a la plataforma (només buscant “FaPaC”) o a través de l’enllaç https://t.me/FaPaC

INTERESSANT!!! A partir del minut 21.58 i fins al 27.11:

https://www.alacarta.cat/connecticat/capitol/connecticat_04122018

 

 

 

 

 

 

 

 

RES ÉS EL QUE SEMBLA!

Continuem mobilitzant-nos, tot són paraules i bones voluntats, però no hi ha res clar i sobretot, no hi ha res per escrit.

Hem de continuar fins que hi hagi una resolució favorable i sobretot ESCRITA!

La nova legislació en matèria de contractació pública obliga el Departament d’Ensenyament a promoure un nou decret de menjadors i l’esborrany en el que estan treballant actualment suposa:

la fi de la gestió de les AMPAs i AFAs del menjador escolar, el millor model de tots els que fins ara estan funcionant als migdies de les escoles
 que no ofereix a les AMPAs i AFAs que ho desitgin gestionar el seu menjador i temps de migdia
l’aplicació d’un nou model que facilita l’entrada de multinacionals del càtering, amb voluntat lucrativa, reduint la qualitat tant dels aliments com de les racions, reduint el servei de monitoratge, expulsant les AMPAs i les petites empreses locals que no podran participar en els concursos fets a mida de les multinacionals
 que no considera el menjador com un temps educatiu tant en l’alimentació com en el lleure
no garanteix una alimentació sana amb productes de proximitat (locals) i ecològica
que permet la línia freda, que vol dir que es pugui cuinar el menjar dels nens mesos abans a milers de quilòmetres i escalfar-lo a l’arribar a l’escola
que augmenta les ràtios de monitoratge (més nens i nens per cada monitor) empitjorant la qualitat del servei
que precaritza la situació laboral del personal: cuineres i cuiners, monitors i monitores quan passin a mans de les multinacionals (pitjors contractes i pitjors salaris)
 que no aporta ni un euro per garantir la inclusivitat l’alumnat amb necessitats educatives específiques
 que no garanteix que tot l’alumnat pugui fer us del menjador encara que no disposi de suficients recursos econòmics
que augmentarà el preu d’un servei que es nodreix, no del pressupost públic, sinó de totes les famílies. I que haurà de suportar les comissions dels tramitadors (com els Consells Comarcals). Les famílies no hem de finançar el Consell Comarcal.

Més informació:

Esborrany decret menjador

http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/centres-serveis-educatius/centres/menjadors-escolars/

#AlDiaPonent Comencem a les 14h amb la plataforma 'Menjadors', creada per membres d'Ampes de diversos col·legis i…

Publicada por LleidaTV en Viernes, 9 de noviembre de 2018

Creiem que és un tema molt important que no es pot resoldre amb pegats a un decret que es vol aprovar cuita corrents. 

Es per això que el passat 8 de novembre es va constituir la Plataforma de Menjadors, formada per nombroses AMPES, AFAS i la FAPAC de la província de Lleida, de la qual nosaltres formem part.

Aquesta plataforma  té com a objectiu  fer enrere  la proposta del nou decret i garantir que tant les AMPES/AFAS com els centres  puguin  gestionar el servei de menjador que millor s’adapti al seu projecte educatiu,  sense caure en mans dels grans concursos i multinacionals.
La Plataforma ha aprovat una sèrie d’accions per als pròxims dies de les quals us convidem a participar activament per defensar el dret a tenir el servei de menjador que es mereixen les nostres escoles.

*Per anar a la manifestació de Barcelona el dia 17 de novembre cal omplir aquest formulari abans de dijous: https://goo.gl/forms/QYB2WrmVF506LD383

LES PRIMERES ACCIONS PER ATURAR EL DECRET SÓN:

Aquest dimecres 14 de Novembre us convoquem a dues cassolades, una a les 9.00h i l’altra a les 16.30h; manifestarem el desacord de les famílies i tot el personal de serveis de cuina i menjador).

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-comarques/cassolada-a-lleida-per-no-perdre-la-gestio-dels-menjadors-escolars/video/5797628/

Divendres dia 16 a les 18.00h hi haurà una concentració a la Seu dels Serveis Territorial del Departament d’Ensenyament. Us animem a participar portant el plat de cartró que els vostres fills i filles pintaran el dimecres, dia de la cassolada.

El 15 de novembre està prevista l’entrada al registre de la Paeria la moció per demanar la retirada del decret. a les 11:30 a la COELL. Us adjuntem la proposta Proposta text moció generica menjadors

NOTES DE PREMSA

https://amp.elperiodico.com/es/educacion/20181112/fapac-pide-comedor-escolar-ensenyament-decreto-7142571?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=cm&__twitter_impression=true

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/11/12/families-del-girones-no-veuen/945762.html

En la notícia diu que el Director dels SSTT d’Ensenyament a Lleida, en Carles Vega, “va assegurar que el departament sempre s’ha mostrat obert a dialogar i negociar amb totes les parts” La FaPaC diu al respecte que no han recollit l’oferta presentada per asseure’s a parlar… Se li farà entrega de la següent carta:

Si us voleu afegir al grup de whattsapp de Plataforma menjadors de Ponent / Pirineus, pots fer-ho mitjançant el link: https://chat.whatsapp.com/JWyLVAY0TNi1pbzKtHGhRD

NOTES DE PREMSA

https://www.diaridegirona.cat/comarques/2018/11/15/sos-menjadors-veu-maquillatge-proces/946227.html

http://www.totsantcugat.cat/actualitat/societat/neix-una-plataforma-contra-el-nou-decret-de-servei-de-menjador-escolar_203984102.html

https://www.segre.com/noticies/lleida/2018/11/15/protesta_l_escola_alba_contra_privatitzacio_dels_menjadors_61028_1092.html

http://www.lamanyana.cat/detall-noticies/article/alessa-cambra-de-comerc-de-lleida-i-club-natacio-lleida-premis-integra-2018/

 

15/11/18 Presenten la moció al ple de la Paeria

MOCIÓ AL AJUNTAMENT DE LLEIDA

 

 

 

 

NOU ESBORRANY

esborrany decret menjador v.6.1_versio neta_13112018

PREMSA/NOTÍCIES

Alumnes del Pràctiques II de Lleida dinen un entrepà al pati contra el decret de menjadors

http://www.pirineustv.cat/

http://www.ccma.cat/324/alumnes-del-practiques-ii-de-lleida-dinen-un-entrepa-al-pati-per-protestar-contra-el-decret-de-menjadors/noticia/2887335/

 

 

 

 

http://ara.cat/_7ec433d6

https://www.segre.com/noticies/lleida/2018/11/16/padres_alumnos_lleida_rechazan_privatizacion_del_comedor_grito_no_volem_catering_61147_1092.html

L'Escola Pràctiques II protesta contra el decret de la gestió de menjadors

#Notícies #DiarideNit AMPA Pràctiques II Lleida ha celebrat un dinar reivindicatiu al pati de l'escola per posicionar-se contraris a l'aplicació del decret llei de la nova gestió dels menjadors escolars per part del govern català.

Publicada por LleidaTV en Viernes, 16 de noviembre de 2018

ATENCIÓ En aquesta assemblea INFORMAREM de quina és ara la situació i acordaren noves ACCIONS.

Dins la feina conjunta amb entitats i famílies per aturar la proposta de decret de menjador del Departament d’Ensenyament, hem elaborat un manifest per tombar aquest projecte i fer un front comú que ens permeti lluitar per un model de servei de menjador que no estigui supeditat als interessos de grans empreses.

Per això, us animem a adherir-vos a aquest manifest i fer-ne difusió entre tots aquells col·lectius que defensin un model de menjador gratuït, universal, inclusiu i de proximitat.

Aquest és el contingut del manifest:

MANIFEST PER TOMBAR LA PROPOSTA DE DECRET MENJADOR DEL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT

El passat dijous 4 d’octubre diferents entitats i famílies vam trobar-nos per acordar fer un front comú per aturar el Decret de Menjador escolar que el Departament d’Ensenyament vol aprovar en els pròxims mesos i posar en funcionament a partir del curs 2019-2020.Fa molt de temps que des de la comunitat educativa, i altres entitats implicades, es demana una nova regulació en matèria de menjadors escolars, principalment per la manca d’un model de temps de migdia per als centres educatius públics de Catalunya.

El nou esborrany de Decret Menjador que ha preparat el Departament d’Ensenyament se centra amb qui ha de prestar el servei i no pas en concretar un model de menjador. No s’està pensant en un model sostenible en el temps, emmarcat en el dret fonamental a l’educació i a l’alimentació, sinó que simplement pretén blindar l’externalització de la seva gestió i el seu funcionament sota criteris economicistes. Ens hem organitzat per dir prou a les mentides del Departament perquè sabem que no és cert que l’única forma de prestar aquest servei sigui mitjançant la modalitat de concurs públic.

És més, no entenem l’obsessió de l’Administració per utilitzar la contractació pública quan ha deixat clar en l’esborrany de Decret que el cost íntegre del servei ha de recaure sobre els usuaris, és a dir, les famílies, i que es guarda el dret a no prestar aquest servei quan no sigui viable econòmicament per a l’empresa adjudicatària. Entenem que si el Departament no té una obligació en la prestació d’aquest servei i que, a més, no assumeix el seu cost, no té cap sentit sotmetre’s a la normativa de contractació pública, si no és que mitjançant les economies familiars es pretengui afavorir a determinades empreses.

Les entitats que conformem aquest front comú demanem al Departament que aturi la tramitació d’aquest Decret i puguem començar, finalment, a debatre el model de menjador que ha de tenir el sistema educatiu públic de Catalunya.

Per començar, nosaltres volem deixar clares les bases que entenem que ha de tenir el temps de migdia en el nostre sistema educatiu. Defensem que ha de ser un servei públic, vinculat directament al dret a l’educació pública i al dret a l’alimentació. Considerem que ha de formar part integral del centre educatiu, i que ha de comptar amb la participació dels diferents actors de la comunitat educativa.

En aquest sentit, i per estendre el caràcter universal de l’educació al temps de migdia, és imprescindible que es presti directament per part de l’Administració pública. Això significa que les escoles i instituts han de tenir cuina pròpia en el centre i el personal encarregat de la cuina, així com la resta de professionals han de dependre directament de l’administració, sense que hi hagi una empresa intermediària que faci negoci amb el menjador escolar.

En aquest sentit, les entitats que formem part d’aquest front comú entenem que és imprescindible que les famílies participin i siguin part d’aquest model de menjador que ha de ser gestionat amb criteris socioeducatius, ambientals, de proximitat i que emfatitzi la qualitat nutricional i pedagògica.

El temps de migdia és un espai educatiu, que ocupa un terç de la jornada escolar i que cal transformar en un temps de qualitat educativa. Per tant, el temps de menjador s’ha de reconèixer com a temps educatiu i ha d’estar integrat en el currículum, ja que és un espai on els infants aprenen a socialitzar-se, gestionar el conflicte, adquireixen capacitat d’autonomia personal, s’interrelacionen amb la resta de l’alumnat, i adquireixen rutines, hàbits saludables i d’higiene.

Per últim, en el marc de l’escola inclusiva, no té sentit que aquest servei exclogui a determinat alumnat per raons socioeconòmiques o per requerir una atenció específica durant aquest temps de menjador. L’alumnat amb Necessitats Educatives Específiques (NEE) no ha de trobar-se amb cap obstacle per poder gaudir del servei en igualtat de condicions que la resta de l’alumnat. Això vol dir dedicar els recursos públics necessaris per disposar de personal especialitzat i de la infraestructura adequada durant el temps de migdia als centres educatius ordinaris per atendre aquests alumnes.

Les entitats demanem al Departament d’Ensenyament que tingui en compte aquestes peticions per protegir el temps de migdia d’interessos lucratius, i que treballi per regular un model de menjador escolar emmarcat en el dret a l’educació i l’alimentació de l’alumnat de Catalunya.