Música i Cantània a 5è

A banda del treball de llengües i de matemàtiques com a principals àrees de contingut curricular, a la nostra escola pensem que la vessant artística i creativa de l’alumnat és també molt important.
Els infants tenen diferents maneres d’aprendre i no totes són a partir de la lectura i la repetició. L’experimentació a través dels sentits, la creació, el ritme, l’expressió corporal i molts altres aspectes lligats a l’art complementen i completen a cada individu de maneres diferents.
És per aquest motiu que, tot i ser una àrea a la que no se li dóna la importància que requereix, la música té un racó al nostre centre on se la mima com cal.

Per tradició a la nostra escola s’ha realitzat el concert de Nadal on els alumnes mostren la seva millor cara i dedicació per encaixar les seves veus i els instruments que fan servir d’acompanyament. Tots els nivells tenen cabuda adaptant el contingut a cada situació particular.

 

Què és la Cantània?

El curs 1989 – 1990 va néixer Cantània a partir de la voluntat de les mestres de música de les 9 escoles municipals de Barcelona de fer alguna activitat conjunta. L’any 1997 es van afegir totes les escoles de la ciutat. L’èxit va ser tal, que l’any 2002 va començar a implantar-se a d’altres ciutats de Catalunya per a, l’any 2005, començar a créixer arreu del món. Cantània és una activitat participativa dirigida a escolars de cicle mitjà i superior de primària. Cada temporada s’encarrega una obra nova per a un gran cor de nens i nenes. Durant tot el curs escolar es treballa tant des de L’Auditori com des de l’escola. L’objectiu és organitzar un acte per a l’alumnat de 5è que, per les característiques globals pensades exclusivament per a ells i elles, per la qualitat i per la implicació personal i col·lectiva en l’acte, es converteixi en una vivència musical inoblidable per a tots i totes.

Fins a dia d’avui, Cantània s’ha realitzat a més de 20 ciutats de 6 països tant europeus com americans. A Espanya: Argentona, El Vendrell, Figueres, Girona, Granollers, Manresa, Mataró, Olot, Parla, Reus, Salamanca, Sant Cugat del Vallès, Saragossa, Sevilla, Valladolid, Vic i Vilafranca del Penedès. A Alemanya: Mainz, Bremen, Biefeld, Neustadt i Koblenz. A Bèlgica: Brussel·les. A Veneçuela: Caracas. A Itàlia: Alexandria. I a Mèxic. Les xifres anuals són espectaculars! Al llarg d’un curs escolar passen pels escenaris de totes les ciutats participants aproximadament 45.000 nens, 900 mestres de música de més de 980 escoles i 90.000 espectadors.

Cantània vetlla per l’educació musical dels nens i nenes a través d’un camí acompanyat de música, cultura i emoció. 

Un altre projecte que ja fa uns quants anys es ve realitzant al centre és la participació a Cantània. Adreçat a l’alumnat de cinquè nivell, esdevé una molt bona experiència per l’alumnat, amb una espectacular representació final a l’Auditori com a cloenda d’aquest intens treball musical i plàstic.

És en les primeres edats quan aquest esperit artístic, tant musical com visual i plàstic, esdevé una bona eina per assolir continguts d’altres àrees. Cançons temàtiques i de diferents cultures, instruments ètnics, danses, representacions musicals,… fan d’aquesta àrea un mètode per arribar a la significativitat dels aprenentatges integrals de l’alumnat.

És per aquest motiu que arrenquem el treball musical des de l’inici de l’escolarització de l’alumnat a la nostra escola a Ed. Infantil. La progressió dels continguts i de les metodologies garanteixen l’èxit final.