Educació emocional a través dels contes. Educació Infantil.

L’Educació emocional a l’escola és un procés educatiu que es fa sempre i de forma continuada. Pretén que l’infant sigui capaç de reconèixer les seves pròpies emocions, les emocions dels altres i les sàpiga gestionar. L’objectiu és que les nenes i els nens adquireixin consciència emocional per estar preparats per enfrontar-se als reptes de la vida.
A l’escola donem temps i espai per fer moltes activitats que ajuden als infants en aquest desenvolupament emocional.
Per nosaltres, els contes, són una eina magnífica i màgica que dóna la possibilitat als infants d’identificar-se amb les emocions dels personatges, viure diferents situacions i també altres maneres de resoldre-les.

Aquests dies, en els grups de P4, hem explicat el conte “Les Paraules Dolces”. Hem fet una conversa en la qual les nenes i els nens anaven dient com se sentia la protagonista del conte en cada situació i el perquè.

 La “Lola”, el personatge principal, ens dona un missatge: la importància d’expressar als altres paraules dolces, maques…i com aquest fet, fa sentir bé els altres i també a un mateix. A partir d’aquí volem saber si el que ens diu la Lola és veritat i té raó.
Comencem a dir quines paraules dolces coneixem, però per saber-ne més demanem la col·laboració de les famílies. Aquestes com sempre són de gran ajut! Els infants van venir amb un munt de Paraules de casa!!!
Ara arribava el moment de saber si la Lola tenia raó. En parelles, els infants, es van dir paraules maques. Totes i tots van reaccionar amb somriures i abraçades, però fins i tot la mirada d’aquells que observaven s’anava convertint en una mirada dolça.
Hem fet altres activitats a partir d’imatges que ens feien debatre, primer en petits grups i després amb tot el grup, els sentiments que expressaven.
Totes les Paraules Dolces les hem posat dins d’una capsa. 

 Ara els infants poden anar sempre que volen a buscar una per dir-li a una amiga o un amic.
En l’última conversa, els hi vam preguntar per què creien que era important dir aquestes paraules? Entre moltes coses van respondre: Perquè els nens i nenes estiguin contents, perquè no estiguin tristos… Perquè tothom sigui feliç!!
No hi ha millor final per una història!

A l’escola vivim els contes i creixem amb les històries.

Les Paraules Dolces a P4.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>