P5. Les bústies, una oportunitat per comunicar-se

Escriure per comunicar i establir una relació amb algú altre que no hi és present. Escriure amb una intenció comunicativa i amb plena consciència de l’existència d’una persona receptora que rebrà i haurà de desxifrar el missatge.

Fer una nota per algú fa posar en marxa un munt d’estratègies bàsiques per a la creació d’un text: pensar què diré, cercar les paraules per elaborar la frase i dotar-les de sentit, identificar els sons i les grafies corresponents, escriptura de grafies clares, revisió del text escrit, signatura del missatge… Amb ajuda o sense ella, els infants s’han volcat a la realització de missatges tant per els infants de la mateixa classe, com els de la classe del costat. Una oportunitat per parlar o dir quelcom a aquells infants que la pandèmia no els permet interactuar.

I no només activem l’interès per l’escriptura. L’emoció de rebre una nota a la bústia activa, alhora, la curiositat per intentar desxifrar allò que hi ha escrit per a mi!

Les bústies són un espai personal que ningú pot transgredir. Ningú ha d’obrir la correspondència dels altres i els missatges han de servir per comunicar idees, propostes, sentiments, desitjos, ànims i tot allò que se’ls ocorri i que no fereixi la sensibilitat de qui ho rep. Una oportunitat per escriure de manera significativa i per voluntat pròpia, amb la intenció de establir lligams i prendre consciència del poder de les paraules i del text escrit. Una experiència per posar de manifest la importància de la dimensió social de l’escriptura, on aquest contacte amb l’escrit sorgeixi en un clima de confiança i seguretat, on l’infant experimenti l’error com una font d’aprenentatge i on la persona adulta acompanyi i ofereixi l’ajuda justa a les necessitats i habilitats de cada infant. Perquè tal i com s’expressa al currículum d’Educació Infantil:

“Massa sovint l’escriptura s’ensenya com una habilitat motora i no com una activitat cultural complexa (…). Als infants se’ls hauria d’ensenyar el llenguatge escrit, no l’escriptura de lletres”

Lev Vigotski (1977)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>