Comunicat conjunt de la Junta de Direccions de les escoles públiques d’Educació Infantil i Primària de Cornellà de Llobregat

Us adjuntem el comunicat conjunt de la Junta de Direccions de les escoles públiques de Cornellà en relació a la reobertura de centres a la fase 2.

A tota la comunitat educativa de Cornellà,

Fa dos mesos i mig que els edificis escolars estan tancats. Durant aquest temps, tots els professionals que treballem als centres hem continuat amb les escoles obertes de bat a bat, amb màxima dedicació dins la complexitat del moment, intentant connectar amb tothom de maneres inversemblants, acompanyant emocionalment a cadascú, donant sentit als projectes de cada centre de la millor manera que hem sabut i oferint a cada infant i a cada família diferents propostes i oportunitats dins el respecte a les circumstàncies familiars de viure enmig d’una situació excepcional.

Ara s’apropa el moment de retornar. Les direccions de les escoles públiques volem compartir tots els nostres desitjos davant la imminent obertura dels centres prevista per les properes setmanes:

EN AQUESTA OBERTURA VOLDRÍEM

– Retrobar-vos a totes i a tots a les aules, sense excepció ni selecció. Necessitem escoltar-nos i explicar-nos moltes coses després de tantes setmanes.

– Preparar conjuntament amb tot el claustre i amb tota la delicadesa, il·lusió i temps que us mereixeu, aquest moment que desitgem sigui fantàstic.

– Que l’alumnat torni a entrar a la seva escola amb la confiança i naturalitat que la va deixar el 12 de març.

– Fer aquest retrobament garantint la total seguretat per a l’alumnat i per als professionals que hi treballem.

– Acomiadar com es mereix a l’alumnat de 6è, després de 9 anys junts.

– Que l’escola sigui un espai ple de vida, on compartim somriures i emocions, amb contacte físic, normal i inevitable als infants, i que hi pugui fluir lliurement.

– Que els infants d’educació infantil puguin fer allò que necessiten pel seu desenvolupament: experimentar, saltar, córrer, abraçar-se i jugar a fer forats a la sorra del pati, anar de la mà pel passadís de la seva amiga i del seu amic, jugar a l’aula, escriure el seu nom o dibuixar amb alegria o tristor allò que imagini.

– Fer de l’estada a l’escola una experiència emocionalment positiva.

– Donar una bona atenció a l’alumnat, acompanyant-lo des de la personalització i individualitat de cadascun i cadascuna, des de la proximitat, en coherència amb els projectes col·lectius que no creuen en la societat de la por, la disciplina rígida,

entreteniments sense objectiu ni contingut, vigilàncies i inseguretats, escenaris estèrils i separacions forçades.

– Poder moure’ns pels diferents espais del centre i saludar-nos quan ens creuem sense témer la mirada de l’altre.

– Que el servei educatiu de qualitat que donem les escoles ajudi a conciliar les vides de totes les famílies i també dels professionals que hi treballem.

– Allunyar-nos d’un model assistencialista on aparquem l’alumnat, buit de contingut.

– Arribar a l’alumnat i les famílies que més ho necessiten. Donar-vos a cadascun i cadascuna la millor atenció i que sentiu que estem al vostre costat.

– Educar amb seguretat i sense distàncies físiques, per tal de donar la part emocional i afectiva que cadascun dels infants necessitin.

Però, malauradament, us volem compartir que creiem que AQUESTS DESITJOS NO ES VEURAN SATISFETS AMB AQUEST RETORN A L’ESCOLA que serà, si Cornellà passa a fase 2 quan es preveu, per al 8 de juny. Queden 9 dies per acabar el curs. Realment cal posar en risc a tantes persones o podríem esperar al setembre?

Tot aquest temps ha estat un període estrany, intens, insegur i de pèrdua de la normalitat per a adults i infants. Retornar a l’escola en condicions diferents a les quotidianes, amb absències d’amics i amigues estimats que els nens i nenes pensen trobar, amb un context diferent, pot suposar una experiència negativa i de nou un període amb reptes a superar per als més petits.

Les direccions de les escoles públiques de Cornellà estem completament en desacord amb aquesta reobertura​, en aquests moments i aquestes condicions. Creiem que l’energia l’hem de canalitzar en preparar de la millor manera possible -assignant els recursos econòmics, de personal i d’infraestructures necessaris- a la tornada a les aules al setembre.

Amb molts dubtes, renunciant a bona part dels ideals dels nostres projectes educatius i convenciments pedagògics, obrirem els centres per complir la norma. Farem les coses de la millor manera que sabrem, com sempre. Us ho diem amb el compromís i responsabilitat que ens uneix a vosaltres i a la ciutat.

Cornellà de Llobregat, 28 de maig de 2020

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>