3a sessió SDTAC febrer de 2019

GEOREFERENCIACIÓ A L’AULA

GEOREFERENCIACIÓ I GEOLOCALITZACIÓ
Georeferenciació és la representació de la localització d’un fenomen o d’un objecte espacial (representat mitjançant punt, vector, àrea, volum) en un sistema de referència que permeti expressar posicions geogràfiques; és a dir, posicions sobre la superfície terrestre.

Geolocalització és la determinació de la posició geogràfica d’un aparell connectat a una xarxa de comunicacions. Inclou la determinació de la posició geogràfica d’un dispositiu mòbil, especialment d’un telèfon, a partir de les ones de ràdio que emet o per mitjà d’un receptor de GPS incorporat, i també la determinació de la posició geogràfica d’un ordinador connectat a Internet, com a casos actualment més habituals i significatius, però en general és aplicable a qualsevol aparell emissor de senyals de comunicació ja sigui mitjançant ràdio, telefonia mòbil, telefonia fixa convencional, xarxes de dades, etc.

APLICACIONS PER A LA GEOREFERENCIACIÓ

EDITORS
http://instamaps.cat Instamaps: és una plataforma web oberta de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) per a la creació i compartició de mapes a Internet. Permet a l’usuari no expert la creació de la seva pròpia geoinformació, dibuixant-la o carregant els seus fitxers de dades.

http://mhm.mobileworldcapital.com/Mobile History Map (MHM): El projecte MHM és un projecte de Georeferenciació col·laborativa del Patrimoni (material i immaterial) recollit per l’alumnat de les escoles de Catalunya, amb la finalitat que pugui ésser consultat per la ciutadania des d’un dispositiu mòbil a travès d’una APP específica.

https://ca.wikiloc.com Wikiloc: és una aplicació gratuïta on es poden emmagatzemar i compartir rutes a l’aire lliure georeferenciades (especialment amb GPS) i punts d’interès (waypoints) de tot el món. Les rutes són de categories segons el desplaçament: senderisme, ciclisme… Wikiloc s’ofereix en diversos idiomes. Les rutes es mostren sobre mapes de Google Maps, OpenStreetMap i altres cartogràfics. El servei està disponible a Google Earth com una capa i té aplicacions mòbils per a iPhone i Android.

https://www.openstreetmap.org OpenStreetMap: és un projecte col·laboratiu per crear mapes de contingut lliure usant dades obtingudes mitjançant dispositius GPS mòbils, ortofotografies i altres fonts de dades. Els usuaris registrats poden pujar els seus tracks (recorreguts) des del GPS i crear i corregir dades vectorials mitjançant eines creades per la comunitat OpenStreetMap i afegir carreteres, vials, …

https://support.google.com/fusiontables/answer/2571232Google Fusion Tables: és un projecte que Google desenvolupa des de fa uns anys per gestionar bases de dades, i de manera senzilla realitzar gràfiques mitjançant alguns dels seus serveis com Google Spreedsheats, Google Charts i Google Maps.

https://www.openstreetmap.orgMy Maps de Google: és un servei de cartografia en línia gratuït de Google. Disposa d’una interfície d’usuari amb zoom. Ofereix mapes i imatges reals provinents de satèl·lits i avions, que es poden consultar des del web de Google Maps o incrustades en terceres webs.

https://earth.google.es

Google Earth: és un programa relacionat amb el Google Maps que integra imatges per satèl·lit en forma de globus terraqüi. Permet simular vols a vista d’ocell de recorreguts o tracks que hagin indicat prèviament.

http://blogs.ciberespiral.org/espira

Espira: aplicació mòbil de realitat augmentada geolocalitzada, destinada específicament al món educatiu. Per descobrir milers de POIs creats per profesosorat y alumnat de tot el món sobre diversos temes, àrees y nivells educatius.

https://www.geocaching.com/Geocaching: un joc a l’aire lliure de cerca de tresors al món real amb l’ajuda de dispositius GPS. Els participants han d’anar a unes coordenades específiques i, un cop al lloc, intentar trobar-hi el geoamagatall (contenidor) amagat per altres jugadors. Es pot jugar tant a la ciutat com en plena natura. Les coordenades són publicades al lloc web i pots confirmar que ho has trobat.

VISORS

http://www.icc.es/vissir3

Vissir de l’ICGC: és un visor de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya destinat a integrar tota la informació de les bases de dades de l’ICGC en un únic visor per fer més accessibles les dades als ciutadans amb eines de navegació sobre el mapa; possibilitat de descàrrega per llistat de menú temàtic de productes i selecció de full o bé per productes disponibles en un punt geogràfic; cerca per coordenades UTM en els sistemes de referència ED50 i ETRS89; altimetria sobre l’ortofoto; o escombratge comparatiu entre ortofoto i mapa topogràfic, entre altres usos.

https://sites.google.com/a/segirones.cat/sdtac-girones/sessions/sessio32018-19-422019

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>