2006-2007 – II trobada – La Serra d’Almos

El dimarts, 5 de desembre a La Serra d’Almos esperàvem amb impaciència l’arribada de les escoles de Marçà, Capçanes i Els Guiamets.

Era un dia molt especial, doncs feia setmanes que els preparatius dins i fora de l’escola es realitzaven amb gran il·lusió i també, no val negar-ho, amb cert nerviosisme; el dia es va aixecar assolellat, un regal!

A l’hora determinada els autobusos van arribar al poliesportiu del poble i en comitiva vam anar engegant cap a l’escola. Quin bé de déu de criatures pels carrers de La Serra d’Almos, allò era veritablement un esdeveniment!

Una vegada al pati de l’escola petits i grans vam esmorzar. Es van repartir als nens i nenes les etiquetes que portarien penjades durant tot el dia. Pels infants de primària hi havia posat el nom propi, el nom del grup al que haurien d’anar (nom d’una planta) i un logotip segons del poble al que pertanyien. Com que a La Serra d’Almos tenim cap-grossos n’hi va haver un de representatiu per a cada poble. Així els que portaven una fulla de borraina eren de Capçanes (pagès borrainer), els que portaven una cueta de porc eren de Marçà (porquet), els que portaven el mirallet de Els Guiamets (la noia) i els de La Serra d’Almos portaven un barret (el pallasso). Els nens d’infantil portaven la mateixa etiqueta però en comptes de dur un nom de planta per grup portaven un sol, un núvol, una bufanda o una fulla.

Acte seguit la Roser Castellví i la Fina Escoda van dir unes paraules de benvinguda cadascuna. La Roser i la Fina són del poble, la Roser fa més de 18 anys que prepara i ajuda a infants i mestres de La Serra d’Almos a l’hora de realitzar el teatre (ja sigui el de Nadal o el de final de curs), sempre la trobareu al peu del canó. La Fina ha estat mestra del CEIP Josep Riba i entre aquesta i altres escoles de la ZER s’hi ha passat 6 anys. Així que aquest any els va tocar a elles fer la presentació de la trobada. Vam aprofitar aquest moment per donar els records que van fer la Puri Cervera i en Joan Miró a cadascuna de les escoles i a l’AMPA. Dels envoltoris en sortiren els dos gegants del poble, el Cerç i la Marina fets de cartró-pedra i pintats.

Seguidament els nens i nenes es van repartir amb grups segons el nom de planta que els havia tocat (els grups eren ben heterogenis amb edats i pobles diferents). Els petitets d’infantil van anar cadascú amb el seu mestre o la seva mestra i els especialistes i els/les altres mestres es van repartir. Vam sortir en comitiva de l’escola, els més menuts al mas de l’Alerany per confeccionar una “Postal de Tardor” que consistia en enganxar dins d’una cartolina herbes, fulles, floretes, terra… tot el que els suggerís l’entorn immediat. Els de primària van engegar rumb a la Font Bella, un indret per on passa el barranc del Tartacó. De camí havien de confeccionar un “Herbari” amb sis herbes que anirien trobant. Les havien de fixar amb paper adhesiu i posar-hi a sota el nom comú i el nom científic. Els mestres que anaven amb cada grup els anaren ajudant amb les guies que portaven. Una vegada acabades les activitats ens vam tornar a reunir tots al pati de l’escola i d’allí vàrem sortir en comitiva cap al “local de la societat” on els pares i mares ens havien preparat les taules per a que poguéssim dinar. Per cert, ens vam llepar els dits a l’hora de les postres amb la coca de xocolata que ens van regalar.

A la tarda, quan vam fer cap al pati de l’escola vam trobar el Cerç (el gegant de La Serra d’Almos) ben adormit, vam haver de fer una rotllana i cantar-li ben fort perquè es despertés. Quan ho va fer ens va explicar com estava fet i com s’havia de col·locar la persona que el volia portar per poder fer-lo ballar. A través de rodolins que els nens i nenes de La Serra d’Almos anaven dient pel megàfon vam seguir la història per a fer la cercavila per què… i la Marina? On era? De ben segur encara s’estava empolainant. Vam sortir de l’escola amb música de gralles i timbals per anar a buscar-la a cal fuster. Allà la vam trobar i vàrem seguir fins la plaça on els seus amics cap-grossos ens esperaven. Però resulta que quan vam arribar no hi eren. Cada poble va haver de cridar el seu representant perquè sortís: Els de Els Guiamets a la noia, els de Marçà al porquet, els de Capçanes al pagès borrainer i els de La Serra d’Almos al pallasso. Així van anar sortint dels balcons, van llençar confetti i globus gegants!!! I ens van seguir fins al polisportiu on una colla de diables ens estaven esperant per fer-nos una demostració de foc. I d’aquesta manera vam acomiadar la II Trobada de la ZER Les Vinyes.

Abans de tancar aquest article volem agrair de tot cor la feina feta pels pares, mares i participants de La Serra d’Almos, sense la vostra voluntat i esforç la trobada no hauria estat tal com l’acabem de relatar, moltes gràcies a Tots i a Totes!

Captura