I si ens toca la loteria?

Abans de començar les vacances de Nadal a la classe de matemàtiques de 2n d’ESO vàrem aprendre sobre la loteria. Primer vàrem aprendre sobre el joc, quants números hi ha, quin premi es pot guanyar, impostos a pagar, els “niños de San Ildefonso”, etc.

Sobre el paper vàrem calcular la probabilitat de què ens toqui la grossa, cada número té una opció de guanyar sobre 100.000 números que hi ha al bombo, però això és només un número, i tot i que la probabilitat és petita, cada any hi ha multitud de gent que decideix gastar-se molts diners per si de cas toca.

Però calia posar-ho en pràctica i ho vàrem fer… amb grans d’arròs. Només necessitàvem 100.000 grans d’arròs. I com els comptem? D’un en un? Potser trigaríem molt, no? De seguida va sorgir una idea més bona, pesar un gra d’arròs, multiplicar-ho per 100.000 i llestos. Llavors hi va haver qui va dir que no tots els grans pesen el mateix. Doncs millor en pesem uns quants i fem la mitjana. Som-hi!

I arribem a la conclusió que ens cales 2 quilos i 700 grams d’arròs!

En pintem un de color i ja podem jugar, algú aconseguirà treure el gra pintat sense mirar? Però un número de loteria costa 20 euros. A la classe treure un gram d’arròs costa 30 segons de pati. I el premi? Aprovar les mates!

  • Hi ha qui decideix que no val la pena perdre pati. És impossible treure el granet pintat.
  • Hi ha qui compra un granet per si té sort, però no vol perdre pati.
  • I així cadascú aplica la seva estratègia. Hi ha qui decideix pagar els 25 minuts de pati!

Al final, algú ha trobat el granet pintat?… doncs… NO! Hauran de seguir estudiant si volen aprovar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>