Tardor remullada

Aquesta tardor les precipitacions comencen a ser una mica més abundants que a molts altres anys.

Als gràfics estacionals es mostra l’evolució de les variables meteorològiques al llarg d’una estació climatològica determinada juntament amb l’evolució de la normal del període 1981-2010 de la mateixa variable a la mateixa estació.

En el cas de temperatures es representa l’evolució de les temperatures màximes i mínimes diàries superposades a les corbes ajustades de les mitjanes de les temperatures màximes i mínimes diàries del període 1981-2010.

Per a la precipitació es representa, mitjançant un diagrama de barres, l’evolució de la precipitació acumulada a l’estació climatològica juntament amb l’evolució de la mitjana de la precipitació acumulada en el període 1981-2010.

Quan es parla del clima de Londres a tothom li ve al cap la imatge de cels grisos i paraigües. Tot i que és cert que Londres pugui tenir les quatre estacions de l’any en un sol dia, la realitat és que a Barcelona plou molt més. Menys dies, però amb més intensitat. Mentre a Londres es registren unes precipitacions anuals mitjanes que se situen en uns 560 litres per metre quadrat repartits en més de 100 dies, a la capital catalana, segons l’Observatori Fabra cauen, de mitjana anual, uns 620 litres / m2 de precipitació en alguna cosa menys de 60 dies de mitjana a l’any. Unes xifres, les catalanes, que s’han superat amb escreix aquest 2018: la ciutat ja ha sobrepassat els 1.000 litres / m2 de pluja anual, la xifra més alta des de 1971, quan la xifra va ser de 1.122 litres / m2.

L’estació meteorològica que ha batut aquest rècord ha estat la de Gran Via de Carles III amb l’avinguda de Madrid (al districte de Les Corts), que ha registrat 1.016 litres per metre quadrat. El segueixen les estacions de Gràcia (996l / m2) i Sants (965l / m2). A l’altre extrem, amb una notable xifra de 839 litres per metre quadrat, hi ha l’estació de Vallcarca, precisament en una de les zones on la pluja ha causat més contratemps aquest dijous. L’Observatori Fabra ha registrat 900 litres per metre quadrat, segons dades que recull BTV.

De fet, l’Observatori Fabra de Barcelona va recollir durant el passat mes d’octubre més de 201 litres d’aigua per metre quadrat, el que va convertir aquest mes en l’octubre més plujós des de 1987 i el setè amb més precipitació a la ciutat des de 1913, quan aquest observatori va començar la seva sèrie de registres.

Una de les moreres s’ha anat despullant.

L’albercoquer ni viu ni mor, però té un vestit de coloraines.

El petit magraner està groc.

La perera també deixa notar els efectes del fred, amb colors d’hivern.

Per cert, es pot gaudir d’una vetllada sota les estrelles en un dels racons més màgics i amb la vista més privilegiada de Barcelona. L’activitat té lloc a l’Observatori Fabra durant els mesos d’estiu i combina la divulgació científica i l’observació astronòmica amb una suggerent proposta gastronòmica. Els sopars tenen lloc a l’aire lliure, en un dels miradors més privilegiats de la ciutat de Barcelona, al cim del Tibidabo.

S’inicia la vetllada amb el sopar, amb una imaginativa i deliciosa proposta gastronòmica pensada en clau astronòmica, amb ingredients de qualitat i bona cuina que se serveix a la terrassa a les 21.00 h. Després del sopar s’ofereix una conferència de divulgació científica d’uns 30 minuts, amb possibilitat que el públic faci preguntes.

A continuació es visita el museu, la sala noucentista i el telescopi de passos, i s’accedeix a la sala de la gran cúpula, que conserva els elements originals. Des de la cúpula s’observaran elements de constel·lacions llunyanes, estrelles i gran part del sistema solar, amb el telescopi de 1904, un dels més grans i antics d’Europa encara en funcionament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>