Enquadrant la tardor

Al pati ens hem trobat amb aquesta fulla sobre una quadrícula de fons.

La caiguda de les fulles és l’efecte visible d’un seguit de canvis fisiològics complexos que tenen lloc a l’interior dels arbres. Els processos fisiològics que provoquen la caiguda de la fulla són estimulats pel fotoperíode, es a dir, per l’escurçament de les hores i la intensitat de la llum associades a l’arribada de la tardor, per bé que s’acceleren també amb les baixes temperatures.

Quan l’arbre comença a detectar aquests canvis inicia la producció d’un seguit de substàncies inhibidores del seu metabolisme, on hi destaquen, entre d’altres, l’àcid abscísic o l’etilè. Aquestes acaben implicant la formació d’una capa de cèl·lules a la base de la fulla que entorpeix progressivament les connexions entre la branca i les fulles, un fet que acabarà finalment provocant la caiguda de les fulles.

La clorofil·la és el pigment responsable del color verd de les fulles. Amb l’activació dels mecanismes esmentats en arribar la tardor, la fulla no pot sintetitzar eficaçment la clorofil·la i perd gradualment el color verd, tot adoptant d’altres coloracions causades per altres pigments menys exigents en nutrients, i responsables de les tonalitats brunenques, grogoses o vermelloses. Finalment però, les connexions entre la fulla i la branca queden aturades del tot, la fulla mor i acaba caient per gravetat o bé és enduta pel vent.

D’altra banda aquesta fulla de la imatge està en procés de digitalització. Els ràpids avenços en imatge digital es van iniciar amb la introducció dels microprocessadors a principis de 1970, juntament amb els avenços en emmagatzematge i tecnologies relacionades amb la pantalla. La invenció de la tomografia axial computada (exploració per TAC), usant raigs X per produir una imatge digital d’un “tall” a través d’un objecte tridimensional, va ser de gran importància per al diagnòstic mèdic. Així com l’origen de les imatges digitals, la digitalització d’imatges analògiques ha permès la millora i restauració d’artefactes arqueològics i va començar a ser utilitzat en camps tan diversos com la medicina nuclear, l’astronomia, l’aplicació de la llei, la defensa i la indústria.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>