Comunicat ús responsable dels mòbils al Centre

L’Equip Directiu de l’INS Sòl-de-Riu d’Alcanar vol fer una crida a tot l’entorn educatiu per a ser conscients dels riscos d’un ús irresponsable dels mòbils.

Tothom és sabedor que en plena era digital l’ús dels dispositius mòbils entre l’alumnat està creixent de manera exponencial. Aquesta tecnologia s’ha convertit indispensable per a molts adolescents que la utilitzen per comunicar-se a través de les diferents xarxes socials amb les famílies, amb les amistats i, en general, amb el món exterior.
downloadAra bé, malgrat que fins i tot el Departament d’Educació promou l’ús educatiu d’aquests dispositius per a finalitats didàctiques, ens trobem davant d’un perill que es deriva del seu mal ús ja sigui de manera conscient o, com en la majoria dels casos, inconscient.
Darrerament ens estem trobant en casos d’alumnat que fa fotos o enregistra vídeos d’ells mateixos o amb amistats en els que també poden sortir altres persones accidentalment. Moltes d’aquestes fotos o vídeos després son compartits per les xarxes sense tenir en compte qui surt ni qui pot arribar a veure-ho.
La Llei Orgànica 1/1982, de 5 de maig, de protecció civil del dret a l’honor, a la intimitat personal i familiar, i a la pròpia imatge i l’article 18.1 de la Constitució espanyola especifiquen que tota persona té el dret fonamental de preservar la seva imatge i intimitat.
La llei intenta evitar que la imatge de persones anònimes sense projecció pública sigui captada de manera reconeixible, reproduïda o publicada sense el seu consentiment (article 7.5), facultat que només l’interessat pot exercir.
En definitiva, amb la llei a la mà, cada cop que captem, reproduïm o publiquem la imatge reconeixible d’una persona al carrer, en un espai públic o àmbit privat sense el seu consentiment, llevat de les excepcions previstes per la llei a l’article 8.2, estem atemptant contra un dret fonamental i cometent una infracció.

mobilHem de recordar que la normativa de centre prohibeix l’ús dels mòbils sense permís del professorat i que en els casos d’incompliment de norma hi ha un protocol d’actuació que va des de l’advertiment inicial fins a la retirada de l’aparell deixant-lo a secretaria i comunicant a la família la seva recollida. Aquestes infraccions, a més, poden ser motiu de generació d’un informe la gravetat del qual dependrà de la reacció dels adolescents davant la retirada del mòbil. En moltes ocasions aquestes reaccions són molt negatives i generen encara més problemes de conducta que, en conseqüència, condueixen a l’agreujament de la sanció.
Així doncs, el que pot començar amb un joc o una gràcia, pot derivar, fins i tot, en un incompliment de la legalitat i és aquí on nosaltres com a educadors hem d’incrementar esforços en educar en l’ús responsable dels mòbils i les xarxes socials (Xerrades Mossos Esquadra, Acció Tutorial, etc.). Però també volem fer una crida a les famílies per tal que siguin conscients del perill que pot tenir la mala utilització d’aquests recursos i tenir present que els responsables finals son les pròpies famílies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>