Veniu a fer un passeig per la història i la vida que vivien antigament els sanjaumers i santjaumeres?

Comencem!! Tot i que el topònim Enveija deriva de l’àrab “Ibn Baja” Sant Jaume és una població molt moderna, el seu assentament primitiu el trobem al voltant de 1860, lligat a l’explotació de salines, el municipi com el coneixem ara, no es crea fins al 1978 en què se segrega del municipi de Tortosa; al qual pertany; aquest fet se celebra cada any en una festa. Fins al 1990 va formar part de la comarca del Baix Ebre i des de llavors del Montsià
Dins del terme municipal de Sant Jaume hi havia l’antic port de Tortosa anomenat Port Fangós que va quedar inutilitzat a mitjans del segle XIV a causa del fang que s’hi va acumular i el va fer impracticable i ara ens posem en marxa amb que la nostra guia d’avui Alba Girbes ens ha preparat:

1a Parada LO PASSADOR
Espectacular pont que uneix Deltebre i Sant Jaume des del 2010. Fet pels enginyers Diego Cobo i Jiri Strasky. A finals de setembre se celebra una fira anomenada Somriu, a la part baixa del pont, per celebrar la unió de Deltebre i Sant Jaume.

2a Parada- PLANTACIÓ DE COTÓ

Si no saps que el cotó és un arbust que es cultivava al Delta fins als anys seixanta. Que se sembra al Juny quan fa calor i es cull a partir de l’octubre. Que hi ha cotó blanc (el tradicional) verd i marró i que d’una flor es poden filar fins a 12 metres de fil és que no has parlat amb Pilar Girbes del Cotó del Delta.

3a Parada- PASSEIG FLUVIAL

Pocs passejos fluvials al món, són paral·leles a un camí de Sirga, si tanques els ulls potser podràs escoltar el maxos quan tiraven dels llaüts riu fins la Terra Alta i avall fins a l’Illa de Buda. Descansa a l’ombra dels eucaliptus, gaudeix de la posta de sol i la remor del riu, mira les passarel·les per a la pesca de l’anguila i l’angula, deixa que et contin històries dels antics pas de barca…però sobretot no t0ho perdis!

4a Parada- CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LES BARRAQUES
Fetes en fang, canyes, fusta i borró, les Barraques eren els habitatges tradicionals dels habitants de Sant Jaume i del Delta en general. En aquest Centre hi podem veure la recreació de la vida en una barraca i fer-nos una idea de com es construeixen aquestes edificacions i com es vivia en el seu interior.

Tota aquesta ruta l’hem fet a peu i la podeu trobar al Wikiloc de l’Institut Montsià que avui estrenem.

Tornarem perquè hi ha molt a veure i descobrir. Agrair a Turisme Sant Jaume i la Sra. Imma Magriña la seva acollida.

Professores acompanyants:
Eva Machirant Bataller
Encarna Sans Barberà