Peixos. Organització del cos i funcions vitals dels vertebrats

Sabries assenyalar correctament amb el dit la cua d’un peix? Molt probablement assenyalaries l’aleta caudal i, per tant, t’hauries equivocat! La cua en tots els vertebrats comença allà on acaba el tronc, així que identificant l’extrem posterior del cos fàcilment sabrem on comença la cua: l’anus es troba al final del tronc, així que la cua d’un peix, de la mateixa manera que la cua d’un gos, comença a partir de l’anus.

Els alumnes de 1r d’ESO han estudiat mitjançant la pràctica de laboratori número 13 de Biologia i Geologia l’organització externa i interna del cos d’un peix com a exemple d’animal vertebrat.

El cos es divideix en cap, tronc i cua. Al cap es poden identificar les narines, els ulls, la boca i l’opercle que protegeix les brànquies. Obrint la boca, amb petites dents disposades en línia sobre les mandíbules, es pot observar la llengua, dura i punxeguda. Si inserim el dit a l’interior de la boca localitzarem les brànquies als costats, i fins i tot podrem introduir el dit a través d’elles obrint els opercles que les oculten. El peix fa passar aigua a través de les brànquies per a obtenir l’oxigen dissolt. L’aigua entra per la boca i surt per darrera dels opercles.

En el tronc es pot identificar la major part d’aletes, que tenen funció de timó i d’estabilitzador del cos: l’aleta dorsal, de vegades dividida, sobre l’esquena, l’aleta anal just, darrera de l’anus, el parell d’aletes pectorals, als costats, i el parell d’aletes ventrals, sota el cos, just darrera del cap. Una última aleta, l’aleta caudal, al final de la cua, permet impulsar el cos cap endavant.

Per sobre de les aletes pectorals i al llarg de tot el tronc i la cua se situa la línia lateral, òrgan dels sentits exclusiu dels peixos que els permet reconèixer l’aproximació d’altres animals mitjançant la detecció de les vibracions de l’aigua.

La dissecció del peix permet observar la cavitat interna on es troben, entre d’altres, el cor, de forma triangular sota les brànquies, el tub digestiu, que ocupa la major part de la cavitat i on destaquen l’estómac, els cecs pilòrics, el fetge i l’intestí, i les gònades, que es troben unides a la cloaca, per on alliberen els òvuls o els espermatozous durant la reproducció sexual externa.

Buidant el contingut de l’estómac es pot observar l’aliment consumit si aquest no està encara gaire digerit. Hi hem trobat un seitó sencer a dins l’estómac del verat!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>