La meva experiència personal a l’Agrupació Astronòmica de Sabadell

El dia 4 de novembre vam anar a Sabadell com a activitat de la matèria de Biologia i Geologia a visitar l’Agrupació Astronòmica de Sabadell. Quan vam arribar, l’edifici em va sorprendre molt, doncs des de l’exterior el vaig trobar força lleig. Tot i que des de fora era estrany i no gaire atractiu, l’interior em va semblar més maco i modern. Vaig poder comprovar que “les aparences enganyen!”.

Només entrar, a cada costat del vestíbul, vam poder observar fotografies a gran format de l’univers i del Sistema Solar. Només ens hi vam entretenir observant una estona, doncs de seguida vam baixar al soterrani, a la sala d’actes, on ens va rebre l’Albert Morral, que ens va posar un documental de l’Agrupació sobre el Sistema Solar. Personalment, vaig trobar molt interessant el documental, que vam poder seguir fàcilment perquè hi havia coses que ja havíem apres feia poc a Biologia i Geologia i perquè era clar i entenedor. Quan l’audiovisual es va acabar, l’Albert va respondre a totes les nostres preguntes, que van ser moltes (vam fer una mica de trampa, perquè cada alumne s’havia preparat prèviament una o dues preguntes, i n’érem més de cinquanta!).

Després, i mentre mig grup pujava a l’observatori per veure el Sol a través del telescopi, vam sortir de l’edifici i vam voltar pel parc de Catalunya, un parc molt gran i maco, acompanyats del Xavi i del Santi per a observar la vegetació i la fauna present al parc. A part d’humans, que n’hi havien forces, vàrem agafar i observar diversos insectes i altres animalons: una vespa, una tisoreta, un milpeus, unes xinxes… També vàrem reconèixer els pins pinyoners i vam aprendre a diferenciar-los d’altres espècies de pins.

Seguidament vam tornar a entrar i vam pujar a la segona planta on hi ha el telescopi. Nosaltres el vam utilitzar per veure les taques solars, tot i que s’hi pot observar la Lluna si es vol, els planetes, galàxies… Això sí, de nit! El telescopi de l’Agrupació és molt gran; no n’havia vist mai un de tan gros. La Montse Ribell va moure el telescopi en la direcció del Sol i després va girar i obrir la cúpula.

Vam poder observar el Sol a través de dos telescopis. Amb un d’ells s‘hi veia la fotosfera del Sol, de color groc, i s’hi podien observar les taques solars ben evidents. Amb l’altre telescopi el Sol es veia de color vermell, i al marge es podien observar les protuberàncies de la cromosfera.

Paula Tura Corcho (1rB)

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>