Llevats i floridures al laboratori de ciències

S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.S'ha produït un error en obtenir un àlbum extern. Comproveu l'adreça de l'àlbum. Ajuda.

Els alumnes de primer d’ESO hem realitzat durant les dues últimes setmanes una pràctica de laboratori de Biologia i Geologia que ens ha permès estudiar els fongs amb profunditat i amb material real.

El primer que vam fer va ser tallar dos quadrats de cartolina blanca. En un d’ells vam foradar un cercle al mig. Seguidament vam posar un xampinyó sense peu sobre la cartolina sense foradar i un altre xampinyó sobre la cartolina foradada fent passar el seu peu pel forat. Aquest segon xampinyó amb la corresponent cartolina l’hem mantingut en posició vertical ajudant-nos d’un recipient de iogurt amb una miqueta d’aigua a l’interior suficient perquè toqués només un xic el peu del bolet.

Vam deixar reposar els xampinyons durant dues setmanes perquè les espores caiguessin sobre les cartolines.

Una de les cartolines amb milions d’espores, la que va quedar millor, la vam plastificar per a posar-la a la pràctica. L’altra la vam portar al laboratori per a observar les espores amb el microscopi.

Al laboratori vam posar una gota d’aigua sobre un portaobjectes i vam deixar caure espores de xampinyó a sobre. Ho vam cobrir tot amb un cobreobjectes i vam observar les espores a 400 i 1000 augments.

A casa també vam preparar unes mostres perquè hi creixessin llevats i floridures. Vam utilitzar pa sec que vam humitejar amb aigua i una taronja. Per assegurar-nos que hi creixessin els fongs, vam “embrutar”  el pa i la taronja deixant-los caure al terra, i ho vam posar a dins d’un recipient perquè no perdessin humitat. Vam esperar dues setmanes a que creixessin els fongs.

Una vegada al laboratori vam observar al microscopi els llevats i les floridures. Els vam descriure i dibuixar a diferents augments.

Els llevats són unicel·lulars i al microscopi s’observen com petites boletes mig transparents. Van ser els que van créixer sobre la pell de la taronja i que a ull nu mostren una coloració verd-blavosa.

Les floridures són molt més interessants. Vam agafar una mostra  molt petita amb una agulla emmanegada, i la vam posar sobre una gota d’aigua al portaobjectes. Després de cobrir-ho amb el cobreobjectes, vam observar la preparació a 400 augments. S’observaven perfectament les hifes que formen el miceli, filaments llargs i transparents. Moltes d’aquestes hifes acaben en una mena de globus, que són els esporangis, alguns plens d’espores i d’altres buits. Entre el miceli s’observaven milers d’espores.

El món dels fongs no m’atrau gaire, sobretot el de les floridures, que em fan una mica de fàstig, però la veritat és que la pràctica m’ha agradat molt perquè gaudeixo mirant pel microscopi i dibuixant el que observo.

Aquest article ha estat escrit amb la col·laboració de la Lidia Luna i la Paula Tura.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>