L’institut a la ISS. Seleccionats entre els 10 equips guanyadors del concurs Astro Pi Challenge 2019-2020!!!

Els alumnes de Tecnologia de 4t d’ESO han participat al certamen Astro Pi Challenge: Mission Space Lab promogut per l’Oficina d’Educació de l’Agència Espacial Europea (ESERO) en col·laboració amb la fundació Raspberry Pi. Aquesta convocatòria ofereix als estudiants l’oportunitat de realitzar investigacions científiques a l’espai mitjançant la creació de programes informàtics que s’executen en ordinadors Raspberry a bord de l’Estació Espacial Internacional (ISS) i la posterior anàlisi de les dades recollides.

L’Institut d’Altafulla hi ha participat amb dos equips, de noms “Space Wombats” i “Pinuts”.

Els Space Wombats van aconseguir identificar des de l’espai (400 km) zones que havien patit incendis importants i calcular-ne la superfície afectada. Per fer-ho van utilitzar una simple webcam amb modificacions mínimes i les fotos les van tractar amb la tècnica NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), la mateixa que s’utilitza en l’avaluació de la salut vegetal a partir d’imatges de satèl·lit. Concretament la zona estudiada és l’àrea d’exclusió al voltant de la central nuclear de Txernòbil que a principis d’abril va patir els pitjors incendis que es recorden a la zona.

Per altra banda, els Pinuts van calcular la temperatura de comfort a la ISS a partir de la temperatura, la pressió i la humitat de l’habitacle. La temperatura de comfort és un paràmetre important en entorns exigents ja que pot disminuir les capacitats motores i mentals dels astronautes a bord de la ISS de forma que augmenta la complexitat i el nivell de risc de les tasques a realitzar.

L’organització acaba de publicar els equips guanyadors de l’edició 2019-2020 de l’European Astro Pi Challenge, Mission Space Lab entre els quals hi ha els Space Wombats. Enhorabona!!

El projecte dels Space Wombats ha estat seleccionat entre els 10 equips guanyadors de l’edició 2019-2020 de l’European Astro Pi Challenge, Mission Space Lab amb motiu del mèrit científic, l’èxit experimental i la qualitat de l’informe final.

Els membres de l’equip Space Wombats tindran l’oportunitat de fer una pregunta a Luca Parmitano l’astronauta de l’ESA que ha estat més temps a l’espai (366 dies) qui els la respondrà el 3 de setembre en un esdeveniment emès en directe (live stream).