Projecte Stolpersteine Barcelona: Acte homenatge a Eugènia Àngel i Joaquín Pastor Blanco

L’Institut Dolors Aleu ret homenatge i recupera la memòria d’Eugènia Àngel i Joaquín Pastor Blanco amb el Projecte Stolpersteine Barcelona. L’acte de col·locació de les llambordes de memòria ha tingut lloc el dimecres 8 de maig de 2024. Hi han participat Jaume Muñoz, Director de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament de Barcelona; Marifé Calderón, de la Direcció de Patrimoni Cultural; Àlex Rigol, representant de l’Amical Mauthausen; Jai Anguita, en representació de la Comunitat Jueva Bet Shalom de Barcelona; Miquel Àngel Cuello, representant de l’ARMHER; Encarnación Pastor, filla de Joaquín Pastor, i altres familiars; Sònia Torres, professora de l’Institut Dolors Aleu i coordinadora del projecte pedagògic; i l’alumnat de la matèria d’Història del Món Contemporani de primer de Batxillerat.

El projecte pedagògic Stolpersteine Barcelona forma part de la Convocatòria Unificada de Programes Educatius del Consorci d’Educació. El nostre institut aquest curs 2023-24, ha desenvolupat un projecte didàctic a primer de Batxillerat de recuperació de memòria històrica de deportació i exili republicà, i d’història de la Shoà. També hem participat en l’organització de l’acte de col·locació de dues Stolpersteine (’pedra que fa ensopegar’), de l’artista Gunter Demnig (Berlín, 1947), al districte de Ciutat Vella de Barcelona.

En memòria d’Eugènia Àngel, s’ha col·locat l’Stolpersteine al carrer Hospital número 73, residència de la família Àngel a Barcelona. Eugènia Àngel va néixer a Barcelona el 12 de desembre de l’any 1920. Els seus pares eren jueus d’origen sefardita. Víctor Àngel era litògraf, i els famíliars de la seva mare, Eléonora Grumbert, eren impressors i llibreters. A partir dels anys 30 fixen la seva residència a París, on la família té una llibreria i neixen els seus cinc germans. Durant la Segona Guerra Mundial, quan França és envaïda pels nazis, es promulga legislació antisemita. A principis de 1942, comencen els preparatius per incloure al jueus d’Europa occidental en la “solució final”, i a l’estiu comencen les deportacions des de França. Eugènia Àngel (amb 22 anys), va ser detinguda i empresonada a Tourelles, i en dos dies és directament internada en el camp de Drancy, on va ser registrada el 15 d’agost de 1942 amb el número 15801. D’aquí serà enviada al camp d’extermini d’Auschwitz, on va ser assassinada el 23 de setembre de 1942.

Recordem i honorem també a Joaquín Pastor Blanco, víctima dels camps d’extermini nazis, amb l’Stolpersteine de la Rambla del Raval número 36, de Barcelona (abans carrer Sant Jeroni 36), el seu últim domicili abans de marxar a l’exili l’any 1939. Joaquín Pastor, juntament amb desenes de milers de republicans exiliats, es va apuntar a les «Companyies de Treballadors Estrangers», i amb la CTE 92 va recórrer el territori francès.

En el marc de la Segona Guerra Mundial, Joaquín Pastor es fet presoner en la regió del Gran Est, i el 13 de desembre del 1940 és portat al camp d’extermini nazi de Mauthausen (Àustria), on va ser matriculat amb el número 5112. El 24 de gener de 1941 Joaquín Pastor és traslladat a Gusen, on va ser rematriculat amb el número 9546. Dels traslladats de Mauthausen a Gusen el 4% eren espanyols republicans i varen ser els primers en arribar al camp. L’objectiu d’aquest camp era l’extermini a través del treball forçat. Al camp de Gusen hi havia 5.266 deportats republicans espanyols, i varen ser assassinats 3.959, és a dir que la taxa de mortalitat era del 64%. El cas de Joaquín Pastor és excepcional, atès que va resistir quasi dos anys a les condicions extremes de supervivència que imposava el camp de Gusen, on finalment va morir el 4 de gener de 1943.

La historiadora i professora Sònia Torres, en un treball d’investigació conjunta amb Miguel Ángel Cuello de l’ARMHER, han aportat les dades documentals i contrastades de les biografies d’Eugènia Àngel i Joaquín Pastor Blanco, per al projecte Stolpersteine Barcelona.

Fotografies:
Eduard Pedrocchi. Ajuntament de Barcelona. 2024.

Reportatge fotogràfic:
Projecte Stolpersteine Barcelona. 08/05/2024

Referències d’altres notícies:
Ajuntament de Barcelona, Una Stolpersteine recorda a Eugènia Àngel, assassinada a Auschwitz. barcelona.cat, 10/05/2024. A: https://ajuntament.barcelona.cat/memoriademocratica/ca/noticia/una-stolpersteine-recorda-a-eugenia-angel-assassinada-a-auschwitz/

Ajuntament de Barcelona, Una “llamborda de memòria” recorda a Joaquín Pastor, veí de
Ciutat Vella deportat als camps nazis. barcelona.cat, 10/05/2024. A: https://ajuntament.barcelona.cat/memoriademocratica/ca/noticia/una-llamborda-de-memoria-recorda-a-joaquin-pastor-vei-de-ciutat-vella-deportat-als-camps-nazis/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>