La XAJI

La XAJI

La XAJI

La XAJI són les sigles que fan referència a Xarxa Activa de la Joventut per la Igualtat. Esta formada per nois i noies voluntàries per treballar des dels seus centres educatius a favor de la igualtat i en contra les violències de gènere.

La Plataforma contra les Violències de Gènere ha proposat aquest projecte als centres educatius amb els que hi col•laboren des de fa anys. L’Esteve Terradas forma part d’aquest projecte des dels seus inicis, l’any 2013. De fet, durant el primer curs vam ser centre pilot de la XAJI.

Els grups de voluntaris i voluntàries reben una formació d’ entre 6 i 9 hores a càrrec de persones especialitzades de la Plataforma. En aquesta formació l’alumnat treballa, de forma activa, com detectar els casos de violència de gènere al centre (de vegades, parlem de microviolències masclistes o de formes de relació normalitzades per la nostra societat, i que per tant són difícils de detectar).

Els objectius de la XAJI són:

  1. Posar en coneixement de possibles violències o d’actituds masclistes a la persona adulta de referència (en aquest cas, la persona responsable del Projecte de coeducació, Rosa Aznar).
  2. Fer tasques de sensibilització sobre aquests temes. Normalment es tracta de fer accions que el propi alumnat decideix ( per exemple: pancartes reivindicatives o explicatives del que és la violència de gènere, pintades al terra del pati, passa-classes pel dia 25N…i més).
  3. Treballar en xarxa amb altres XAJIs d’altres instituts de Barcelona i de Cornellà amb el recolzament del CIRD ( Centre de Informació i Recursos de les Dones) de l’Ajuntament de Cornellà.