Taller experimentació S12: L’oxidació

Per a aquest experiment, comencem tallant una poma per la meitat sense pelar-la. Utilitzarem només una de les meitats i la dividirem en quatre parts. Preparem quatre plats per a cada bocí de poma:

  1. Emboliquem ràpidament amb film transparent un dels bocins de poma.
  2. Col·loquem un altre bocí dins el gel.
  3. Aboquem suc de llimona sobre un altre bocí.
  4. Deixem el quart bocí sense tractament.

Observem l’aspecte de cada bocí després de 15, 30 i 45 minuts.

El fenomen d’enfosquiment enzimàtic o oxidació enzimàtica ocorre quan certs components de les fruites entren en contacte amb l’oxigen de l’aire, provocant una oxidació que fa que es tornin marrons. Aquest procés és accelerat per la presència d’enzims, els quals són molècules que accelera les reaccions químiques.

En el nostre experiment, l’acidesa del suc de llimona i el fred del gel redueixen la velocitat d’activitat dels enzims responsables de l’enfosquiment enzimàtic. Per tant, els bocins tractats amb aquests elements no es tornen marrons o ho fan de manera més lenta. A més, embolicar la poma amb film transparent evita que l’oxigen de l’aire hi tingui accés, inhibint també l’oxidació. El bocí que roman en contacte amb l’aire mostra un enfosquiment ràpid. Aquesta observació il·lustra com factors com l’acidesa, el fred i la barrera física poden influir en el procés d’enfosquiment enzimàtic de les fruites com la poma.

Ara ja sabem que hem de fer per evitar l’oxidació !!!

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>