Història

ESCOLA PÚBLICA I DOCUMENTADA

            No hi ha dates precises del començament de l’escola a Lliçà, però els testimonis  orals i els records més antics ens indiquen que a finals del segle XIX ja hi devia haver algun tipus d’ensenyament a Lliçà. Però sí que hi ha dates i fotografies de l’edifici que encara avui es pot veure en estat ruïnós (fa uns anys era una quadra de vaques) situat al carrer d’en Bosc a prop de Can Tuixells i que s’anomenava Escoles Nacionals el 1921.  L’anomenaven escola unitària perquè s’agrupaven en una mateixa aula alumnes de 6 a 14 anys i estaven separats els nens i les nenes.

Escola Nacional de Nens

            Dels primers mestres dels quals es té constància de la seva estada a les Escoles Nacionals podem esmentar el mestre Joaquim, el mestre  Palomo, el mestre Jaume o el mestre Jesús Rioja. Tots ells exerciren durant l dècada del 10 al 20.

El mestre Policarpo Cavalar Calvó va ser un mestre molt especial. Tot i ser molt sever, va estar a Lliçà del 1926 al 1942.  Va ser substituït pel mestre Salvador Nadal, també molt apreciat per pares i alumnes. Va ser a Lliçà fins aproximadament l’any 1950, quan va ser substituït pel Sr. Mario, un mestre interí de la “Falange Española”.

Després d’ell, el mestre de l’escola va ser l’Emilio Esmatges, el qual  va romandre a Lliçà fins que amb la nova llei d’educació del 1970, s’introduí l’E.G.B. i establia l’agrupació dels nois i noies per cursos segons l’edat, tot i que també es podia agrupar alumnes de diversos nivells en una mateixa aula.

Val a dir que durant tots aquests anys els  i les mestres vivien al pis de dalt de l’escola (encara es pot veure actualment).

Durant els anys 50 i 60 els mestres de nois seguien fent un ensenyament d’acord amb la doctrina del règim (rigor i patriotisme espanyol). Mentrestant, les noies s’educaven d’acord amb el sexisme femení (casa i “labors”).

Escola Nacional de Nenes

            Dels primers anys del carrer d’en Bosc en queden poques referències. Tenim coneixement de la Sra. Encarnación i de la Srta Serafina ambdues a finals del segle XIX, començament del XX.

Després la mestra fou Doña Josefa Dabau (1910-1936). Aquesta mestra encara es recordada per les generacions més grans de Lliçà d’Amunt, com una dona recta, de caràcter fort, que imposava disciplina a l’aula. Va marxar amb l’esclat de la Guerra Civil, per tornar-hi durant un període curt, després del conflicte. Durant aquest lapsus de temps va ser substituïda per la Sra. Isabel Manzaco i la Sra. Raquel.

La Srta. Montserrat Piqué va ser mestra dels anys 1941 al 1945.            L’any 1946 va venir a Lliçà una mestra, Rosa Oriol, que va marcar d’una manera molt positiva unes generacions de noies que encara avui la recorden com una persona dialogant i comprensiva que va saber transmetre no només els  coneixements sinó també el català mitjançant cançons, poemes i obres de teatre. Durant la seva estada, fins l’any 1966, les noies de Lliçà, impulsades per la mestra varen representar obres de teatre a L’Aliança o al Centre Parroquial.

Val a dir que les nenes, a diferència dels nens, aprenien a fer “labors”, que si feia bon temps es feien al pati).

El curs 66-67 les nenes es van traslladar a les dues aules construïdes (l’actual edifici dels Galliners). Llavors les mestres eren la Srta. Maria Antonijoan i una mestra interina anomenada Maria Tintó. Aquesta última hi va estar fins l’any 1969 fins que va arribar la Srta. Elvira Clot.

En aquestes dates les noies, igual que els nois, s’agrupaven de 5 anys a 4t d’E.G.B. amb la Srta. Elvira Clot, i de 5è a 8è amb la Srta Maria Antonijoan amb unes classes molt massificades (entre 52 i 55 alumnes) i amb pocs recursos.

Els nens varen continuar a l’escola del Carrer d’en Bosc, ocupant les dues aules amb el mestre Francisco Morales primer i Fernando Mestre que va venir l’any 70. Allà varen estar-hi durant tres cursos, fins que es van construir les altres aules als actuals Galliners.

El curs 71-72 ja es va organitzar l’escola mixta amb tots els alumnes. Es va anomenar Grup Escolar Mixt. En aquell moment es varen reagrupar en dos cursos a la mateixa aula. La Maria Antonijoan n’era la directora. També hi havia l’esposa de Sr. Morales, la Srta. Anna Parera.

Amb aquesta organització es va arribar fins el curs 80-81. A partir d’aleshores es van organitzar per cursos i van arribar una colla de mestres nous, amb un tutor per a cada curs. L’escola va canviar de nom passant a anomenar-se Escola Països Catalans.

L’escola anava creixent i l’Ajuntament va construir l’edifici del Carrer Folch i Torres (actual Casal d’Avis i l’ IES 2) on s´hi va traslladar el cicle mitjà. Per tant, l’Escola Països Catalans estava ubicada en tres edificis.

La població de Lliçà d’Amunt s’anava massificant amb la construcció de les urbanitzacions (van començar aproximadament l’any 65) i l’any 84 es va construir un nou edifici (l’antiga Escola Sant Baldiri) on s´hi va traslladar el Cicle Superior. El Cicle Inicial va romandre als Galliners. Durant aquests anys ja s’havia fet obligatori l’ensenyament de P-4 i P-5.

Així va continuar fins els curs 93-94 que l’Escola Països Catalans es va dividir: C.E.I.P. Sant Baldiri (que va quedar ubicat on hi havia cicle superior) i C.E.I.P. Països Catalans va quedar a la resta d’edificis, (als actuals Galliners, amb aules de P-3, P-4 i P-5 i a l’edifici de Folch i Torres i en unes cargoleres provisionals s’ubicaven els cicles mitjà i superior, la biblioteca, el despatx de Direcció i el menjador). Mentre es construïa l’actual edifici.

El trasllat a la nova escola Països Catalans es va fer el gener del 1999 i la inauguració oficial la va anar a càrrec de l’Honorable Sr. Jordi Pujol, el President de la Generalitat de Catalunya, el dia 22 de maig d’aquest mateix any.

Després de 22 anys separats, el destí ha volgut que l’escola Sant Baldiri i l’escola Països Catalans tornin a ser una gran escola: l’escola de Lliçà d’Amunt. A l’igual que aleshores, a l’edifici gran estan els nens i nenes d’infantil, cicle inicial i cicle mitjà i a l’edifici petit està l’alumnat de cicle superior.

Han sigut molts i moltes els i les mestres que han passat i passaran per les seves aules. Tots ells amb un únic objectiu: la formació de l’alumnat com a persona, inculcant-los bons hàbits tant de treball com d’estudi.

Després d’uns cursos amb el nom d’Escola de Lliçà d’Amunt, es va plantejar l’opció de canviar de nom de l’escola. Així doncs en sessió de Consell Escolar de gener de 2018 es van establir uns criteris per fer les propostes de noms.

Al febrer va haver-hi moltes propostes de nom per part de tota la comunitat educativa. D’aquests, es va fer un primer triatge a les classes i després en sessió de Consell Escolar es van escollir els 3 finalistes:

  • Escola Camí de la Serra.
  • Escola Els Picots.
  • Escola Boira Baixa.

L’alumnat de 6è va crear un vídeo explicatiu amb els noms dels finalistes i el dia de votacions.

El 22 de març de 2018 es va votar el nom definitiu de l’Escola. Famílies, personal docent i no docent varen donar la seva opinió i aquest va ser el resultat:

A continuació es va aprovar en sessió de Consell Escolar i es va comunicar a l’Ajuntament per aprovar-se al ple i fer posteriorment les gestions amb el Departament.

El 19 de desembre de 2018 es va celebrar la festa d’Inauguració de l’Escola Els Picots, la nostra escola!

A partir del curs 21-22 tot l’alumnat de l’Escola Els Picots està distribuït a les aules de l’edifici 1 (antiga Escola Països Catalans) i l’organització interna deixa de ser per cicles per passar a treballar per comunitats: la comunitat de petits/es (P3,P4 i P5), comunitat de mitjans/es (1r, 2n i 3r) i la comunitat de grans (4t, 5è i 6è).