T.C.: Microorganismes. Fem un experiment!!

Com no vam poder fer aquest experiment que teníem previst dins del tema dels microorganismes, et passem l’explicació per a que el puguis realitzar. Contesteu a aquest article qui ho pugui fer i ens expliques com us ha anat.

Per fer iogurt només hem d’agafar una mica de iogurt que ja tinguem i donar-li llet calenteta “per menjar”. A una temperatura d’uns 45ºC, els bacteris que hi ha al iogurt fan una fermentació que transforma els sucres de la llet en àcid làctic. Així la llet es va espessint i en unes hores s’haurà convertit en iogurt. S’usa des de l’antiguitat. Es creu que es devia formar espontàniament per l’acció de l’escalfor del sol sobre els recipients en què es guardava la llet, que estaven fets amb pells o estómacs d’animals on hi ha els bacteris que formen el iogurt.

Què cal
•Llet (tanta com iogurt vulguem fer).
•Una mica de iogurt natural sense sucre (comprat o del que ens queda a casa).
•Pots de vidre que tinguem a casa, tants com calguin perquè hi càpiga tota la llet. Han d’estar nets i eixuts i la tapa no ha d’estar picada de rovell.
•Una cullera neta.
•Algun aïllant que conservi l’escalfor: papers de diari, una capsa de suro o porexpan, una manta…
•Idealment (però no és imprescindible) un termòmetre que arribi fins a 90ºC. En venen en botigues de material de laboratori.

Com es fa
1.Posar una cullerada de iogurt a cada pot. Cal més o menys una cullerada per cada mig litre de llet.
2.Posar la llet a escalfar amb el foc no gaire alt i remenar de tant en tant amb un estri net (per exemple amb el termòmetre mateix, podem deixar-lo dins de l’olla) perquè no s’enganxi del cul i per desfer el tel de la superfície. Treure la llet del foc quan arribi a 85ºC. Triga uns 10 minuts, però depèn de la temperatura ambient. Si no tenim termòmetre, tanquem el foc quan la llet comenci a fumejar i a pujar lleugerament.
3.Remenar la llet de tant en tant fins que baixi a 45ºC. Triga una mitja hora, segons l’estació. Si se’ns refreda més, tornem a encendre el foc per arribar als 45ºC. Si no tenim termòmetre, fiquem mig dit petit (és el més sensible) a la llet: estarà a punt quan encara ens cremem però puguem aguantar el dit a dintre. Si no ens cremem, tornem a escalfar la llet.
4.Abocar la llet als pots, com més plens millor (així hi quedarà menys aire).
5.Remenar vigorosament amb la cullera,que el iogurt es barregi bé amb la llet.
6.Tapar els pots i guardar-los de manera que es conservi l’escalfor. Per exemple, podem embolicar-los amb paper de diari i ficar-los en una capsa, o embolicar-los amb una manta (en aquest cas, posem-los en una bossa per evitar que la manta es taqui). Deixar-ho reposar sense moure-ho gens durant almenys 6 hores (per exemple tota la nit) al lloc més calent de la casa.
7.Treure els pots de la capsa i/o desembolicar-los, esperar 5 o 10 minuts perquè perdin la tebior i ficar-los a la nevera. Al cap d’unes 4 hores el iogurt s’haurà espessit i estarà llest per menjar. Es continua espessint durant dos dies.

2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>