Racons de Llengua

El treball per racons és una manera idònia d’organitzar els espais de treball del grup classe.

Cal delimitar un espai per a cada racó i oferir els materials i estris necessaris per realitzar les activitats d’ensenyament-aprenentatge de l’àrea de llengua que haurem programat.

En els racons, els nens i nenes treballen individualment, en parella o en petit grup, màxim de 4 alumnes, i ho fan tot manipulant, experimentant, verbalitzant i enregistrant gràficament el procés i els resultats.

A tercer aquest any, a més a més, de treballar la llengua a partir de diversos tallers de textos per tal de millorar l’expressió escrita, comprensions de diferents tipus, hem cregut convenient incorporar uns racons de llengua que realitzem un dia a la setmana, per tal de reforçar diferents aspectes gramaticals i ortogràfics de la nostra llengua.

Els i les alumnes realitzen 5 racons: 

  1. Scrabble: es tracta d’un joc lingüístic, on han d’aconseguir crear paraules amb les lletres que els toquen o afegir lletres a les paraules que puguin crear els altres companys i companyes que juguen. 
  2. Els cistells de les síl.labes: per tal de separar correctament les paraules i després entendre l’accentuació, els proposem un recull d’imatges que han de descobrir el nom i separar el nom en síl.labes. 
  3. Crear frases: els donem un recull de paraules de diferents categories gramaticals, primer de tot han de separar a quina categoria gramatical pertany cadascuna i després crear frases que tinguin sentit i estiguin ben estructurades. 
  4. Els temps verbals: frases que els proposem en diferents temps verbals i ells han de trobar el verb i dir a quin temps verbal pertany (passat, present i futur).
  5. El racó digital: a partir de tauletes, els proposem jocs educatius i lingüístics que podem trobar a la xarxa, com per exemple Aventura’t en l’ortografia. 

Aquests racons es registren en un passaport de racons que cadascun dels infants té, per tal de conèixer per a quins racons han passat i quins els queden. Quan hagin passat per tots, es modifiquen els racons. 

Es tracta d’una metodologia més atractiva, respecte els ritmes d’aprenentatge i l’alumne és el protagonista del seu aprenentatge, això fa que sigui més significatiu per a tots ells i elles.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>