Dia Internacional de la Pau

L’any 1981, l‘Assemblea General de las Nacions Unides va declarar que el dia d’apertura del període ordinari de sessions al setembre seria proclamat i observat oficialment com a Dia Internacional de la Pau, dedicat a commemorar i enfortir els ideals de pau en cada nació i cada poble i entre ells.

A la pàgina de Wars in the World podem trobar informació sobre els diferents conflictes bèl·lics actuals que afecten a milions de persones.

D’altra banda, el 28 de juliol passat, es va commemorar el centenari de la Primera Guerra Mundial. En total, més de 70 milions de soldats, incloent 60 milions d’europeus, es van mobilitzar i van combatre, i 9 milions d’aquests van perdre la vida.

L’Associació Catalana per la Pau és una ONG que treballa per estendre els valors de la pau.

El 7 de Setembre de 2001, l’Assemblea General va decidir que, a partir del 2002, el Dia Internacional de la Pau serà observat cada 21 de setembre, data que s’assenyalarà a l’atenció de tots els pobles per a la celebració i compliment de la pau. Va declarar que “el Dia Internacional de la Pau s’observarà d’ara endavant com un dia d’aturada del foc i de no violència a nivell mundial, a fi que totes les nacions i pobles se sentin motivats per complir una aturada d’hostilitats durant tot aquell Dia.”

També va convidar tots els Estats Membres, a les organitzacions del sistema de les Nacions Unides, a les organitzacions regionals i no governamentals a commemorar de manera adequada el Dia Internacional de la Pau realitzant, entre altres coses, activitats educatives i de sensibilització de l’opinió pública, i a col·laborar amb les Nacions Unides a l’establiment d’una aturada del foc a nivell mundial.

La celebració d’aquest any es dedica a la commemoració del 30è aniversari de la Declaració de l’Assemblea General sobre el Dret dels Pobles a la Pau, en la qual es reconeix que la promoció de la pau és essencial per al ple gaudi de tots els drets humans. Aquest Dia brinda l’oportunitat de reafirmar el compromís de les Nacions Unides amb els propòsits i principis sobre els quals es va fundar l’Organització.

Jeremy Gilley, actor convertit en cineasta, va començar a preocupar-se per temes sobre la naturalesa fonamental de la humanitat i la pau a la fi de la dècada dels 90 Va decidir explorar aquestes qüestions a través del cinema i especialment, a través de la creació d’un documental després de la seva campanya per establir un dia anual d’alto el foc i no violència.

El 1999 Jeremy va fundar Peace One Day, una organització sense ànim de lucre. El 2001 les iniciatives de Peace One Day es van veure recompensades quan els Estats membres de les Nacions Unides van adoptar de forma unànime i per primera vegada el dia mundial d’alto el foc i no violència, que se celebra cada any el 21 de setembre: el Dia de la Pau.

L’objectiu de Peace One Day és institucionalitzar el 21 de setembre com el Dia de la Pau i aconseguir que es converteixi en un dia autosostenible, un dia anual d’unitat mundial, un dia de cooperació intercultural a una escala mai vista. Motivat per una reducció del 70% en incidents violents el Dia de la Pau registrada a l’Afganistan (font: Departament de Seguretat i Vigilància de les Nacions Unides) i amb la finalitat de crear una base sòlida per a 2012, Jeremy va llançar la campanya Treva Mundial. Aquesta va comportar la creació d’una sèrie de coalicions de Peace One Day que compten amb un aliat principal: la Coalició d’ONG, la Coalició ‘Reducció de Violència Domèstica’, la Coalició Estudiantil i la Xarxa d’Escoles.

Mitjançant una anàlisi detallada realitzat amb el suport de McKinsey & Company, l’informe de Peace One Day 2012 reflecteix que aproximadament 280 milions de persones en 198 països van saber del Dia de la Pau 2012, és a dir, el 4% de la població mundial. Així mateix, en l’informe es calcula que aproximadament el 2% d’aquestes persones (5,6 milions) van tenir una conducta més pacífica com a resultat. El progrés aconseguit en 2013 crea una base ferma per donar a conèixer el Dia de la Pau a 3 bilions de persones fins al 2016.

Per mitjà de les nostres iniciatives i cooperacions amb diversos actors, Peace One Day es proposarà convidar a organitzacions i particulars a realitzar accions específiques per a la reducció de violència al voltant del tema: Amb qui faràs les paus?

Peace One Day és una organització neutral i independent de qualsevol govern, convicció política, corporació o credo religiós. Mitjançant un enfocament compost per diverses plataformes, Peace One Day recorre a diverses eines per donar a conèixer i promoure el Dia de la Pau i convidar a la comunitat mundial a reconèixer i participar activament en aquest dia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>