L’institut a la ISS. De nou, seleccionats entre els 10 equips guanyadors del concurs Astro Pi Challenge 2020-2021!!!

Per segona vegada, els alumnes de Tecnologia de 4t d’ESO han participat al certamen Astro Pi Challenge: Mission Space Lab promogut per l’Oficina d’Educació de l’Agència Espacial Europea (ESERO) en col·laboració amb la fundació Raspberry Pi. Aquesta convocatòria ofereix als estudiants l’oportunitat de realitzar investigacions científiques a l’espai mitjançant la creació de programes informàtics que s’executen en ordinadors Raspberry a bord de l’Estació Espacial Internacional (ISS) i la posterior anàlisi de les dades recollides.

Enguany, l’Institut d’Altafulla hi ha participat amb tres equips, de noms “Jupiter”, “Juno” i “Juventas”.

Els Juno han calculat la temperatura de comfort a la ISS a partir de la temperatura, la pressió i la humitat de l’habitacle. La temperatura de comfort és un paràmetre important en entorns exigents ja que pot disminuir les capacitats motores i mentals dels astronautes a bord de la ISS de forma que augmenta la complexitat i el nivell de risc de les tasques a realitzar.

Per altra banda, els Jupiter han aconseguit mesurar variacions en la superfícies d’extenses masses d’aigua. Per fer-ho han utilitzat una simple webcam amb modificacions mínimes i les fotos les han tractat amb la tècnica NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), la mateixa que s’utilitza en l’avaluació de la salut vegetal a partir d’imatges de satèl·lit. D’aquesta forma han aconseguit establir el ritme anual de pèrdua de superfície de llac Aral.

 

Finalment, els Juventas han intentat desenvolupar un programa que classifiqués els diferents tipus de núvols de les imatges, per mitjà d’intel·ligència artificial.

Ara, l’organització acaba de publicar els 10 equips guanyadors de l’edició 2020-2021 de l’European Astro Pi Challenge, Mission Space Lab entre els quals hi ha els Juno. Enhorabona!!

Per si no fos poc, els Jupiter han estat seleccionats un dels 4 equips finalistes de la present edició. Felicitacions!

En la història del certamen, és el primer cop que un institut és seleccionat guanyador en dos ocasions i, probablement, el primer cop que un institut té un equip guanyador i un equip finalista en la mateixa edició. Bon Feina!

Els membres dels equips Juno i Jupiter tindran l’oportunitat de fer una pregunta a Luca Parmitano l’astronauta de l’ESA que ha estat més temps a l’espai (366 dies) qui els la respondrà el 28 de setembre en un esdeveniment emès en directe (live stream).