L’institut

L’Institut Ventura Gassol funciona com a centre de secundària des de l’any 1994.

L’edifici actual es va concenbre com a escola de primària [1980]. Aquesta activitat es perllongà fins al 1988 en què passar a centre de secundària com a centre experimental dels nous estudis d’ESO i Batxillerat.

Qui va ser Ventura Gassol?

Bonaventura Gassol i Rovira, més conegut com a Ventura Gassol, [La Selva del Camp, 6 d’octubre de 1893 – Tarragona, 19 de setembre de 1980] fou un destacat poeta i polític català.

Rep una sòlida formació humanística al Seminari Conciliar de Tarragona que abandona poc abans d’ordenar-se sacerdot. La seva poesia apareix en ple moviment noucentista però respon més aviat a una estètica romàntica i vuitcentista. Publica els reculls Àmfora (1917), La nau (1920), Les tombes flamejants (1923) —amb els seus versos més coneguts—, Mirra (1931), Mirages (1950) —en edició bilingüe en català i en francès—, i La balada del bressol (1977). La seva passió per la poesia i per la música es veuen reflectides en la seva producció teatral, en les obres La cançó del vell Cabrés (1921), La Dolorosa (1928), i La mort de l’ós (1935), que no s’arriba a estrenar. També tradueix diversos clàssics de la literatura universal al català i adapta algunes obres teatrals.

Convertit en una figura pública respectada i admirada, amb una oratòria capaç d’enfervorir les masses, dedica la seva vida als ideals catalanistes. És un dels fundadors del partit polític Acció Catalana i més tard dirigent d’Estat Català. Esdevé el braç dret de Francesc Macià, ocupa el càrrec de Conseller de Cultura de la Generalitat (1931-34 i 1936) i porta a terme nombroses accions per tal de modernitzar, millorar i fer més genuïna la vida cultural i l’ensenyament a Catalunya. També exerceix de diputat a les Corts Espanyoles (1932). És empresonat en diverses ocasions per raons polítiques i s’ha d’exiliar durant bona part de la seva vida.

L’any 1993, en ocasió del centenari del naixement de Ventura Gassol, la seva producció literària es recull en els volums Poesia i Teatre, amb interessants aportacions crítiques, i apareixen estudis i opuscles que estudien la seva vida i la seva obra.

Si en voleu saber més, feu un clic damunt la imatge.