Els Pastorets del Monturiol

Ara fa uns anys, a  l’Institut Narcís Monturiol de Figueres  vam engegar el projecte “ Els pastorets del Monturiol”, una activitat de teatre compartida i transversal que, a més de tenir un caràcter lúdic evident, suposava també un element de cohesió entre el professorat del centre.

Conscients que aquesta no era una empresa fàcil, de seguida va haver-hi una resposta engrescadora per tal de tirar endavant aquesta nova experiència. Un bon grapat de professors i professores del centre  ens van fer arribar la seva disponibilitat per tal que, si calia, comptéssim amb ells pel que fos.

Dit i fet. A principis del curs 2014-15 es va presentar el text que hauríem de representar durant el Nadal d’aquell mateix curs.  El guió d’aquest pastorets – escrits en vers-  era inèdit i fet a mida per al professorat de l’institut, cosa que, en certa mesura, esdevenia un reclam més, alhora que significava un element prou important per tal que l’empresa reexís com desitjàvem.

Certament que aquell primer trimestre fou d’allò més intens, Traient temps d’on no el teníem vam anar bastint, poc a poc, cada escena de l’obra. Assajos i més assajos, lectures i més lectures ja formaven part del ritual de l’institut. Mica en mica, i amb la participació de pràcticament la totalitat de departaments del centre, Els Pastorets del Monturiol es van anar confegint, amb més o menys dificultats,  com s’havien dissenyat.

Finalment, a mitjans de desembre del 2014 es van estrenar a la sala de la Societat de Sant Climent Sescebes. A partir d’aquí, cada any els hem representat tres o quatre vegades, a diferents pobles de l’Empordà i també de la Garrotxa, sense oblidar la sala de la Cate de Figueres o el Teatre Jardí, assolint sempre un èxit de públic que no ens podíem ni imaginar.

Moure una trentena de persones en un projecte comú com els pastorets no és fàcil, però quan comptes amb el capital humà que el Monturiol disposa, les dificultats es minimitzen exponencialment i el goig de compartir el projecte passa per damunt de qualsevol entrebanc. I quan te n’adones que tots i cadascun dels departaments hi aporten de manera desinteressada el seu entusiasme i el seu esforç, la recompensa que se’n deriva incideix directament i positiva en el bon funcionament del Centre.

Cada any són diferents – ens diuen-.  I és cert. Sempre intentem d’ajustar el text  a l’actualitat social del moment – en clau d’humor, evidentment – per tal de fer-los més dinàmics i canviants. Darrerament hi hem incorporat música en directe, balls… que fan que el públic que repeteix funció n’esperi sempre alguna cosa diferent, algun pas que encara no ha vist i que li provoqui la rialla, si pot ser, desmesurada.

Curs rere curs, els Pastorets del Monturiol suposen una fita prou important i que no fa sinó refermar la voluntat de continuar treballant en equip, de seguir endavant amb un projecte que ens aporta un plus de cohesió  i que ens fa, de ben segur, molt millors  en la nostra tasca educativa. Manllevant una cita de Narcís Monturiol que diu: “ Seré un temerari… i el meu projecte una il·lusió “ pretenem que l’Institut Narcís Monturiol de Figueres esdevingui un punt de referència en l’educació de la nostra ciutat.

Ernest Pibernat i Bosch

 

PASTORETS CONFINATS I RESILIENTS 2020/21 (PCR)

A causa de la situació sanitària provocada pel gam devastador de la COVID 19, els tradicionals Pastorets del Monturiol van veure condicionada la seva habitual posada en escena i es van haver de de reinventar per tal de donar compliment a totes les mesures de seguretat dictades per les autoritats epidemiològiques del país. Lluny de caure en la resignació i el defalliment, els pastorets van volert mantenir-se ferms i continuar escampant el seu esperit monturiolenc en una versió que es podria qualificar ben bé de 3.0. També, amb tota la modèstia del món que els caracteritza, els pastorets van continuar reivindicant el paper clau de la cultura com a vacuna per a l’ ànima humana davant la grisor (més aviat negritud) dels temps que corren.