Dia internacional de la violència de gènere

El passat 25 de novembre es va celebrar el dia internacional de la violència de gènere. El nostre centre es va sumar a les diversos actes organitzats arreu del territori amb un acte senzill a l’hora del pati promogut per les dues referents d’igualtat de l’institut, en el qual van participar els alumnes del centre, el claustre i el director. Però teniu clar què és? Com va començar? Com actuar en cas de presenciar un acte d’aquestes característiques? Com que des de la revista creiem que és important tenir aquesta informació, us en fem cinc cèntims.

  • Què és la violència de gènere?

Es tracta d’una violència que afecta les dones pel sol fet de ser-ho. Constitueix un atemptat contra la integritat, la dignitat i la llibertat de les dones, independentment del àmbit en què es produeixi. S’entén per violència de gènere qualsevol acte violent o agressió, basats en una situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de dominació dels homes sobre les dones que tingui o pugui tenir com a conseqüència un dany físic, sexual o psicològic, incloses les amenaces de tals actes i la coacció o privació arbitrària de la llibertat, tant si tenen lloc en l’àmbit públic com en la vida familiar o personal.

  • Orígens i evolució

Des de les èpoques més remotes de la cultura humana s’ha manifestat sempre la subordinació de les dones respecte als homes. Aquest fenomen no s’ha limitat només a concebre la inferioritat femenina, sinó que també mitjançant comportaments agressius, que acreditats pel patriarcat i ratificats després per les societats ulteriors, conformen la ja històrica i universal violència de gènere. Aquest treball persegueix com a objectiu analitzar els antecedents de la violència de gènere, evitant aïllar el fenomen de les condicions històric-concretes que el van propiciar, atès que la seva gènesi la trobem en la societat patriarcal, i els seus indicis tan discriminatoris, després de recórrer llargs segles , arriben fins als nostres dies.

  • Prevenció

La prevenció ha de començar en les primeres etapes de la vida, mitjançant l’educació dels nens i nenes que promogui les relacions de respecte i la igualtat de gènere. El treball amb joves és la millor opció per aconseguir un progrés ràpid i sostingut en matèria de prevenció i eradicació de la violència de gènere. Tot i que les polítiques públiques i les intervencions solen passar per alt aquesta etapa de la vida, es tracta d’una època crucial durant la qual es formen els valors i normes relatives a la igualtat de gènere.

  • Què fer si se’n presencia o t’afecta directament?

Tant si ets víctima de maltractament com si coneixes un cas proper de violència de gènere, pots posar-te en contacte amb el telèfon gratuït 016. Funciona les 24 hores del dia els 365 dies de l’any i no deixa rastre a la factura del telèfon. Ningú sabrà que l’heu utilitzat i tot el que hi expliqueu és absolutament confidencial.

FOTOS DE L’ACTE AL TAPIRÓ

img-20161126-wa0001img-20161125-wa0003 img-20161126-wa0002  img-20161126-wa0005 img-20161125-wa0004

img-20161125-wa0005

Si en voleu saber més:

http://jovecat.gencat.cat/ca/temes/conviure-inclusio_social/plantar_cara_a_la_violencia/violencia_contra_les_dones/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Viol%C3%A8ncia_de_g%C3%A8nere

https://www.youtube.com/watch?v=x0VlTnCbPH8

https://www.youtube.com/watch?v=Co_z_GbjbHY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>