Sincrotró Alba – 2n batxillerat

 

Part del contingut de física de segon de batxillerat fa referència al comportament de les partícules sota l’acció de camps elèctrics i camps magnètics. L’accelerador de partícules que hi ha a Cerdanyola del Vallès, anomenat “Sincrotró Alba”, accelera electrons en un tub circular de 268m fins arribar a velocitats molt properes a les de la llum, fent un milió de voltes per segon, moment en el qual aquests electrons emeten una radiació que els científics fan servir per veure l’estructura de la matèria. Podríem dir que el Sincrotró Alba és un dels microscopis de millor resolució del món. De fet els científics són allà en part per observar molt clarament els seus experiments a una escala gaire bé atòmica.

L’accelerador de partícules més gran del món és conegut com HLC (gran col·lisionador d’hadrons). Es troba al CERN (Centre d’Investigació Nuclear Europea) a prop de Ginebra. Aquest, en comptes d’accelerar electrons accelera protons en un tub circular de 27km, amb la finalitat de fer-los xocar i veure quines partícules apareixen després del xoc per estudiar de què està feta la matèria.

Per veure l’àlbum de fotografies, cliqueu sobre la que il·lustra l’article o AQUÍ

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>