REVISTA – LES CONSEQÜÈNCIES DE LA DEIXADESA HUMANA: LA IMPORTÀNCIA DE RECICLAR

Les conseqüències de la deixadesa humana: la importància de reciclar 

L’ésser humà ha estat innovant durant segles, construint, evolucionant i adaptant la terra a les seves necessitats, però tota cara positiva té la seva part negativa.
Ja era conscient d’aquest problema però li vaig donar la importància que es mereixia en visitar l’abocador de Balaguer. Una gran muntanya plena d’escombraries generades per la societat es trobava davant dels meus ulls. El problema no són les escombraries en si, sinó el fet de no clasificar-les en els contenidors corresponents. Tots sabem que els plàstics van al contenidor groc, els vidres, al verd, els papers o cartons, al blau, l’orgànica, al marró i el rebuig, al gris, però quanta gent compleix aquesta distribució?

No ens serveix que la meitat de la població recicli, evidentment és un gran fita haver aconseguit que tanta gent ajudi al medi ambient (també hem de veure la cara positiva) però no n’hi ha prou, no ens podem conformar ara. Necessitem que el 100% de la població recicli i si poc a poc tots ens concienciem de la situació actual del nostre planeta i de la necessitat de canviar-lo serem capaços de deixar enrere la nostra part egoista i fer un esforç per ajudar el medi ambient.

Durant la visita ens van explicar un fet que em va impactar. Davant nostre teníem un gran camió ple de residus orgànics, el qual el rodejaven un gran quantitat d’enormes voltors. La guia ens va explicar que el fet de generar tants residus i formar abocadors fa canviar el cicle dels animals. Els voltors venen des de dalt de la muntanya per a trobar menjar i el troben als abocadors. Realment aquell espectacle aeri que vam observar durant uns minuts fou impressionant.

Si els animals es poden alimentar i tenim espai per emmagatzemar les escombraries, quin és el problema? Hi ha diferents problemes com l’augment de contaminació, l’acumulació d’escombraries, la destrucció d’hàbitats naturals, la contaminació dels oceans, la deforestació, entre altres.

Tots aquest problemes es produeixen a gran escala i és difícil de controlar-los. La societat ha de fer un canvi radical en la seva forma de vida, ha de procurar mirar més enllà del seu bé. El nostre planeta depèn de nosaltres i nosaltres depenem d’ell. Recicla, redueix i reutilitza i amb l’esforç de tots farem un altre pas vers l’evolució humana i demostrarem que som capaços de solucionar problemes sense importar la magnitud en què es presenten.

Lídia Gamero – 3r ESO