SETMANA DE LA CIÈNCIA 2020. 1er ESO

Del 16 al 20 de novembre vam celebrar la setmana de la Ciència 2020, on vam treballar la sanitat vegetal! Les plantes són una font important de l’oxigen que respirem i de la majoria dels aliments que mengem, però sovint no pensem a preservar la seva salut. Els cultius alimentaris pateixen l’atac de plagues i malalties que en destrueixen una tercera part cada any, i la situació s’està agreujant a causa del canvi climàtic i de les accions humanes. Protegir les plantes és protegir la vida! Hem de protegir les plantes de bacteris, fongs i virus i mantenir les seves cèl·lules sanes.

El nostre repte ha estat construir maquetes de models de cèl·lula o models de virus. Per fer-ho hem aprofitat materials reciclats que s’assemblessin al màxim possible a la forma del que volíem representar. També hem investigat les mides reals de les cèl·lules i els virus, són petitíssims, tant com 10 nanòmetres el virus, 1 micròmetre el bacteri i 100 micròmetres la cèl·lula eucariota vegetal. Penseu que si el virus fos una llentia, el bacteri seria una pilota de ping-pong i la cèl·lula vegetal en seria la seva taula.

Ens ha encantat fer aquest projecte, on hem pogut crear, desenvolupar les nostres idees fent volar la nostra imaginació i potenciant la nostra creativitat. Tot això ho hem fet consolidant tot el que havíem après sobre la cèl·lula i els seus orgànuls. Convidem a tots els alumnes a venir i a gaudir de l’exposició de les nostres maquetes, flipareu!

Núria Bohigas, Rita Utzet, Queralt Albertí, Mar Alonso, Jan Sánchez, Lina Tahtouh, Queralt Feliu, Aina Bonavia i Martina López (1 ESO A i 1 ESO B)