“VERSionem la nostra història” a 2n d’ESO

Per tercer any consecutiu, la matèria de Llengua Catalana ha treballat amb l’alumnat de 2n d’ESO de l’institut les ja tradicionals auques històriques, amb el títol “VERSionem la nostra història”. Enguany hem tornat a comptar amb la col·laboració de la matèria de Ciències Socials, que ha aportat a la tasca els continguts que han estat treballant a l’aula i el rigor històric en els relats.

A més de ser una de les activitats que més ha engrescat l’alumnat a Català, gràcies a l’auca hem pogut treballar continguts com la separació sil·làbica i els diftongs i hiats, la mètrica, la poesia narrativa catalana i d’altres competències com adquisició de vocabulari, ús de diccionaris i altres eines de consulta, sintaxi i figures retòriques com l’hipèrbaton, així com ser capaços de sintetitzar molta informació en tan sols dos versos de set síl·labes i que sigui comprensible i coherent amb la història. Un repte difícil que han aconseguit amb resultats excel·lents, mentre jugaven i experimentaven amb la llengua.

Us deixem un recull de les auques finalistes, així com els tres premiats al concurs de Jocs Florals 2023. N’hauríem pogut incloure moltes més, ha estat una decisió difícil! Que gaudiu de les lectures!

La història de les quatre barres (2nC), auca guanyadora dels Jocs Florals 2023: La història de Guifré el Pilós, el creador de l’escut de Catalunya.
Autors: Laia Asensio, David Lorca, Rafael Miguel i Laia Risques.

Jaume el Conqueridor (2nA), 2n premi Jocs Florals 2023: Ens expliquen com aquest comte de Barcelona va arribar a expandir la Corona d’Aragó i el català a València i les Balears.
Autors: Leyre Chinchilla, Hugo Fornieles, Gerard Seguer i Ferran Vergara.

Una dona adúltera a l’època medieval (2nA), 3r premi Jocs Florals 2023: Ens endinsem una mica en la situació de la dona en aquella època.
Autors: Lucía Carpio, Raúl Galdeano, Martí Monsalvo, Sara Moreno i Adrián Romero.

I la resta d’auques finalistes:

El sacerdot bandoler (2nA): Un sacerdot que, fart de veure patir el poble mentre els rics ho tenen tot, es transforma en bandoler.
Autors: Fran Fuentes, Najlae Jaadi, Rosa Moreno i Adrià Saldaña.

Auca de Sant Jordi (2nB): Una altra versió de la llegenda de sant Jordi amb un bandoler per drac i un final inesperat…
Autors: Nil Carpio, Jan Cerezo, Carla Loma i Laia Martínez.

Bandoler de Capa Negra (2nB): Malgrat que és més modern, aquest bandoler és molt especial perquè va voltar prop de Pallejà…
Autors: Martina Álvarez, Carolina Bodas, Ainhoa Orozco i Gorka Sánchez.

Mahoma (2nC): Aquest cop no ha calgut anar a la muntanya a veure’l. Una història fidel amb els dibuixos de la Carla, el Kardike i el Pau.
Autors: Nora Colomar, Carla Guirado, Kardike Sylla i Pau Martín.

Peronella (2nC): No tenim molta informació de la vida de Peronella, però, gràcies al seu sacrifici, va néixer la Corona d’Aragó i una època de gran esplendor al nostre territori.
Autors: Mariona Avial, Adam Barrada, Júlia Bravo i Rihab Maachouk.

Carlemany (2nD): El creador de la Marca Hispànica va impedir que els musulmans avancessin cap al regne franc.
Autors: Antonio Cano, Inés Delgado, Aitor Gallego i Adrianna Muñoz.

Marco Polo (2nD): Un gran comerciant que va portar a Europa la pasta i els gelats… Amb imatges fetes per intel·ligència artificial!
Autors: Samuel Bautista, Iris Bernad, Saúl Gómez, Bruno Iglesias i Carlota Torrecillas.