Xerrada Crisi Climàtica

Avui divendres, 22 de novembre, ens ha visitat na Pilar Clapers per conscienciar-nos i reflexionar sobre la Crisi Climàtica, més enllà del Canvi Climàtic ara és una Emergència Climàtica.

En primer lloc, hem fet un debat sobre què entenem per Canvi Climàtic: augment de l’escalfament dels climes, contaminació de l’entorn, canvis dràstics de temps, es descongelen els pols, deforestació, desertització, microplàstics dins nostre, desplaçament de fauna i flora i invasió d’espècies que alteren els ecosistemes, canvi de la cadena alimentaria, canvia el món (economia, societat, etc.), reducció de la biodiversitat, desaparició de zones verges, petroli i plàstics, Armagedon o Ragnarok (explotarà o s’inundarà el món), gasos d’efecte hinvernacle (òxid de nitrògen, diòxid de carboni, metà), moren animals marins com també plantes i arbres.

Hem parlat de la campanya de na Greta Thunberg i dels Friday’s For Future.

Tot seguit, ens ha conduït na Pilar amb preguntes, una presentació i un vídeo per lligar aquests conceptes expressats.
Hem repassat el significat de l’Efecte Hivernacle. En principi és un efecte positiu, ja que permet la vida a la terra amb varies capes de gasos, emperò amb l’augment de gasos d’efecte hivernacle (CO2, NO2 i Metà) la terra conserva més escalfor. La majoria de diòxid de carboni prové de la crema de petroli (plantes i animals que el van adquirir durant la seva vida i en restar enterrats van quedar-se mig podrits) i es van acabar convertint en petroli, carbó i gas natural dels quals se’n extreuen combustibles fòssils i plàstics.

Ens han proposat un experiment. Agafar un got ple d’aigua amb un glaçó al damunt i deixem que es fongui. El nivell del mar puja per la dilatació de tot el conjunt de l’aigua dels oceans, però no perquè es fonguin els pols, ja que quan el gel es fon ocupa el mateix volum que l’aigua que abans desplaçava.

Per lluitar contra la Crisi Climàtica, podem encendre menys la calefacció, reduir el consum de llum, reduir el transport individual mogut per energies no renovables, reduir el consum energètic, estalviar aigua, reciclar, plantar arbres, re-aprofitar recursos com l’aigua o utilitzar menys plàstic.
Hem après que a Catalunya, la major part de l’energia consumida és derivada del petroli i utilitzat per fer plàstics, la segona és l’energia nuclear, la tercera és el Gas Natural i de cada 100 que fem servir, 5 són renovables (energia mareomotriu, solar, eòlica, hidràulica, forestal, geotèrmica). A Catalunya hi ha un pla perquè el 2050 l’energia consumida sigui 100% renovable.

Hem parlat sobre els principals errors energètics: deixar les aixetes obertes, a l’estiu obrir els llums de dia perquè no entri els sol, fer servir el radiador per damunt dels 21 graus, barrejar la brossa, deixar el televisor obert quan no la mira ningú, fer servir bosses de plàstic, banyar-nos en comptes de dutxar-nos, deixar el cotxe engegat.
Fotos
Moltes gràcies per visitar-nos Pilar!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>