Coral Escola Santa Maria del Mar

Què fa la música al nostre cervell?

Des del camp de la neurociència s’ha formulat aquesta pregunta. La música  és un Art que ens estimula i ens emociona, per aquest motiu, activa i produeix tots els mecanismes  neuronals.

Canvia el nostre cervell amb una educació musical?

Doncs la resposta és SÍ. Aquesta pregunta s’ha pogut respondre afirmativament gràcies a recents investigacions de Neurologia amb les següents técniques: Magneto Encefalograma (MEG), la Tomografia per emissió de Positrons (PET) i també amb la imatge de Ressonància Funcional (FMRI).

Les imatges mostren com la pràctica musical activa els patrons cerebrals i estimula totes les seves conexions. Es poden veure petites taques en totes les àrees del cervell. L’estudi i la pràctica de la música pot arribar a modificar el cervell, òrgan plàstic i susceptible d’adaptació, per aconseguir que els seus dos hemisferis funcionin amb més agilitat i integració…no només en les funcions musicals, sinò també en els dominis de la memòria, la matemàtica i el llenguatge.

Afirmen que l’activitat musical té uns efectes de nivell tan alts, profunds i duraders que pot organtitzar tot el processament de la informació de l’ésser humà.

La música clàssica, tan rica de timbres i matissos, és molt beneficiosa. Estudis recents han demostrat com els estudiants que escoltaven regularment música clàssica, com per exemple, les sonates de Mozart, van  enfortir el raonament espai-temporal.

Els nens i les nenes que canten en una coral es formen en valors i també descobreixen la música en tota la seva profunditat. Aquests nens potencien la part creativa personal i s’eduquen en el respecte, l’esforç, l’atenció, el treball en equip i en els valors de responsabilitat i  compromís.

Cantar en una coral és descobrir la veu, reeducar-la i modular-la en tota la seva extensió perquè si se li dóna a l’oïda la possibilitat d’escoltar correctament, la veu millora instantàniament.

El cant coral ajuda a apreciar la bellesa de la música com a Art i  va més enllà dels grups mediàtics amb finalitats comercials.

Em deixo moltíssimes aportacions que fa una bona educació musical i el cant coral en el desenvolupament integral de la persona…com poden ser en el tractament de la diversitat, en la rehabilitació motora, en les alteracions de la fonació , en el dèficit  de l’atenció i en l’ajuda a persones que pateixen una alteració sensorial, com pot ser una ceguera…

Sóc conscient de la importància de la música i del seu poder…al llarg dels anys he pogut experimentar la seva màgia quan veig i sento els meus alumnes cantar i emocionar-se al voltant de les vibracions del piano.

No és meravellós? La nostra societat necessita de l’Art i de la Música.

 

Maria Aranda

Mestra especialista en educació musical

img-20161220-wa0006

Actuació de 4t A a la Llar d’Infants Cavallet de Mar 

img_20161219_103027

Actuació de 4t B a la Llar d’Infants Balena Blava

 

Participació a “Cantània 2019” (Auditori de Barcelona)