A CAUSA DE LA SITUACIÓ SANITÀRIA EL CFA MONTSENY NO FARÀ ATENCIÓ AL PÚBLIC FINS A NOU AVÍS

 

EN CAS DE NECESSITAR ALGUNA INFORMACIÓ PODEU TRUCAR AL 938851777 DE 12H A 14H

 

DISCULPEU LES MOLÈSTIES

 

 

 

 

Vídeo del projecte “Seguretat viària” a GES 2 – Entrevista a Jordi Madera, esportista paralímpic

Aquesta entrevista que us mostrem forma part del treball realitzat per l’alumnat de GES 2 el curs 2019/2020, en el marc d’un projecte interdisciplinari sobre la seguretat viària que engloba els mòduls de: Català III, Física i química II i Anglès II. Aquest projecte audiovisual… Llegeix més»

Parlem de seguretat viària. Entrevista a Jordi Madera

En el marc del projecte audiovisual del 2n trimestre a GES 2, que té com a tema la seguretat viària, el passat dia 12 de març l’alumnat va anar a les Franqueses del Vallès per entrevistar Jordi Madera, un esportista paralímpic d’elit que es prepara per als Jocs de Tòquio.

Fa vint anys que Jordi Madera va patir un accident de trànsit que el va deixar paraplègic. En el transcurs de la seva rehabilitació, a la fundació Guttmann, va iniciar-se en el bàsquet, però més endavant un amic el va convidar a provar l’atletisme en cadira de rodes. Aquesta pràctica li va  agradar i hi va anar entrant cada vegada més, de tal manera que va guanyar campionats com a amateur. Això el va engrescar i hi va veure l’oportunitat de professionalitzar-se. En els darrers Jocs Olímpics va quedar 8è i ara es prepara per als de Tòquio, que s’han ajornat per al 2021 a causa de la pandèmia del coronavirus.

Aquesta entrevista era la primera que l’alumnat feia per al seu projecte audiovisual sobre seguretat viària, que s’ha vist estroncat a causa del tancament dels centres educatius des del dia 13 de març. El plantejament inicial era gravar quatre miniespots on a cadascun es fes referència a algun dels elements relacionats amb la seguretat en la conducció, com per exemple les distraccions, tot acompanyat d’entrevistes a persones que viuen o han viscut de prop els accidents de trànsit, tant personal de serveis (mossos, serveis sanitaris…) com víctimes.

En la realització d’aquesta entrevista els i les alumnes van tenir el suport de la tècnica en audiovisuals Lorda Crusellas, la qual els va instruir en tot el que afecta el procés de realització d’un audiovisual: càmera, so, script, producció, guió… L’alumnat va prendre’s amb molta il·lusió aquest treball perquè era conscient de la responsabilitat i del compromís que cadascú assumia amb l’equip.

L’alumnat també va agrair a Jordi Madera que els dediqués un temps del seu entrenament per explicar-los la seva experiència des que va patir l’accident fins a l’actualitat. Un bon exemple de lluita i superació personal.

Art i escola al CFA

Aquest  curs el CFA Montseny participa, per primera vegada, en el programa Art i escola, que té com a fita promoure la presència de l’art als centres educatius de la comarca. Està impulsat per l’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies i el CRP d’Osona, i hi col·laboren persones de diferents entitats i institucions, majoritàriament d’Osona.

Per a nosaltres representa un bon repte ja que l’alumnat de l’escola d’adults està, en general, poc avesat a treballar l’art.

L’edició d’enguany proposa treballar sobre la ficció. Nosaltres hem plantejat dues línies de treball. Una per als ensenyaments Instrumentals,  La botiga d’objectes impossibles, que s’ha treballat en l’eix temàtic del trimestre Anem a comprar. L’altra, per a GES, proves d’accés i anglès, que porta per títol Va de daus,  ha consistit en un treball que combina la imatge i l’expressió escrita.

L’alumnat ha creat els objectes impossibles amb material de rebuig. Per grups, han ideat objectes inventats amb una utilitat real o fictícia. Han sortit idees ben esbojarrades!

Els daus han estat creats a partir de fotos que l’alumnat ha fet sobre emocions, paisatges, menjars, mitjans de transport, accions, natura… Es tractava de llançar els daus i inventar un text a partir de la combinació d’imatges que ha sortit. Tot un repte!

Els nostres projectes finalitzaven amb el 2n trimestre i havien de ser presentats a l’Aula Magna de la UVic, juntament amb la resta d’escoles participants. Però l’acte va ser anul·lat a causa del coronavirus. Tot i així, esperem que l’exposició que havia de tenir lloc a l’ACVic a mitjans de maig es pugui fer més endavant i hi vegem exposats els nostres resultats.

Mentrestant podeu veure algunes fotos del procés aquí.

Marta Masana

Quant val aquest producte? Els catàlegs del supermercat

L’eix temàtic que hem treballat el segon trimestre en els grups de Català i Instrumental ha estat “Anar a comprar”. Per això es va dissenyar una situació d’aprenentatge perquè l’alumnat treballés amb els preus dels productes del supermercat. Per resoldre la tasca, els i les alumnes havien de consultar un catàleg de preus i cercar-hi el valor econòmic dels productes que se’ls demanava. Un cop finalitzada la cerca, l’alumnat mantenia un diàleg per practicar els nombres en català i el lèxic referent als productes.

Va ser una activitat molt interessant perquè l’alumnat va poder treballar amb materials manipulatius i significatius, al mateix temps que van aprendre a llegir un catàleg del supermercat, amb els productes i el seu valor monetari.

8 de març als grups d’anglès

El dijous 5 de març, i en el marc de l’activitat proposada per la Comissió de Gènere del centre en motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora, els alumnes d’Anglès 2 vam reflexionar sobre la presència de les dones en el món de l’art.

Coneixeu les Guerrilla Girls? Són un col·lectiu anònim d’artistes feministes i antiracistes i durant la sessió hem treballat per entendre el missatge que amaguen els seus els seus pòsters reivindicatius. Tots hem col·laborat i treballat de valent per plasmar el seu missatge en un pòster que trobareu exposat, entre d’altres, al passadís de l’escola. Ah, i també hem descobert que teníem alguna artista amagada a classe!

Cristina Domínguez

Amb els pastors formatgers de Barneres

Alguns alumnes del mòdul de Revista van fer una visita el 17 de gener a una granja ecològica d’ovelles a Barneres, a St Martí Sescorts, prop de Manlleu. En Sergi Solà, un dels socis ens ensenya la instal.lació, formada per un gran estable i una formatgeria al costat. De la llet que munyen fan formatges frescos i també curats, els quals venen als mercats setmanals i també a la mateixa formatgeria. En aquests moments moltes ovelles estan embarassades, per tant ara aviat es produïran els primers parts de la temporada.

Toni Clavera

Comunicat sobre la inscripció a les proves d’accés

Atesa la instrucció d’aturar tots el processos administratius previstos, cal suspendre provisionalment la inscripció prevista a les proves d’accés als cicles formatius de formació professional de grau mitjà i de grau superior i als ensenyaments d’arts plàstiques i disseny de grau mitjà i de grau superior, així com a la prova general d’accés als ensenyaments esportius de grau mitjà i de grau superior.

Quan es determini, s’obrirà de nou la inscripció per a aquestes proves, per tal que les persones que encara no ho hagin fet puguin inscriure-s’hi. S’informarà sobre el nou calendari d’actuacions, que caldrà adequar a les circumstàncies, tan aviat com sigui possible.

Es consideren vàlides les inscripcions ja formalitzades de les proves esmentades. Les persones ja inscrites poden efectuar el pagament virtual de la taxa en el termini previst i també s’habilitarà un termini addicional per les que no puguin fer-ho.

Comunicat de suspensió de les classes

El Departament d’Educació, seguint instruccions del Departament de Salut i com a mesura excepcional per contenir el coronavirus, ha pres la decisió de tancar a partir del dia 13 de març i fins al proper dia 27 març, ambdós inclosos, tots els centres educatius del país i, per tant, han quedat suspeses les classes en horari lectiu.

Seguirem prestant  atenció a les instruccions del Departament de Salut i a l’evolució de la situació.

Us recomanem que tingueu oberts canals de comunicació fluids amb el personal del centre educatiu, però és recomanable evitar aquells de tipus presencial.

També us recordem que cal que seguiu les indicacions, recomanacions i protocols que estableix el Departament de Salut pel que fa a la prevenció del virus i que podeu consultar a http://canalsalut.gencat.cat/coronavirus

El Departament d’Educació farà arribar a la direcció del centre les indicacions pertinents en relació als dubtes que puguin sorgir.

Us agraïm la vostra comprensió i col·laboració.

Equip directiu.

Presentació de la formació d’adults a les II Jornades d’Orientació d’Osona per a Professionals

El CFA Montseny va ser convidat a les II Jornades d’Orientació d’Osona per a Professionals per explicar la formació d’adults. Aquestes jornades, que organitzava l’àrea d’Educació i Formació del Consell Comarcal d’Osona,  es van celebrar el passat 4 i 5 de març a Vic. El públic assistent, tutors i tutores d’ESO, coordinadors i coordinadores d’ESO, tècnics i tècniques dels punts d’informació juvenil de la comarca, entre altres, van rebre de primera mà la informació explícita per poder orientar correctament l’alumnat que, en alguns casos, acaba la formació a l’institut sense haver aconseguit la titulació de secundària.… Llegeix més»

L’alumnat de Català 1 i el Kahoot

L’alumnat de Català 1, aprèn els números en el marc de l’eix temàtic trimestral: anem a comprar!

Posem a prova els coneixements adquirits amb l’aplicació Kahoot, una manera divertida d’engrescar-se i donar tot allò que se sap. A les fotos es pot veure el clima de diversió que regnava l’aula.

Jocs Matemàtics amb l’Aleix Blancafort

Els dilluns 2 i 9 de març, l’Aleix Blancafort, alumne de pràctiques que va estar al CFA al curs anterior, ha vingut a l’optativa de Jocs Matemàtics per mostrar-nos una sèrie de jocs cooperatius. Com a expert en la matèria, ens ha ensenyat com jugar a un bon nombre de jocs en els quals només es pot guanyar de forma col·lectiva.

Ens ho hem passat molt bé i hem après que només a partir del diàleg i del consens, amb la participació de totes les veus, podem trobar aquelles estratègies òptimes per guanyar de forma conjunta.

Moltes gràcies, Aleix!

Anem a la III Trobada d’Educació de persones adultes de la UAB:

El passat divendres 6 de març dos membres del CFA Montseny van assistir a la tercera edició de la Trobada d’Educació de Persones Adultes “L’EPA, motor de canvi en els sistemes educatius”, organitzada per l’ICE (Institut de Ciències de l’Educació) de la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona).

La trobada s’ha desenvolupat a partir de tres blocs diferents. En el primer Bloc, i amb el títol “Trencant murs del centre”, hem pogut veure sis experiències d’èxit diferents de centres de formació de persones adultes amb un enfocament més global, territorial i comunitari. En el segon Bloc, i amb el títol “El Replanteig. Coses del claustre”, hem pogut conèixer i vivenciar una tècnica que aborda la resolució positiva del conflicte, des de l’aprenentatge dialògic i la mirada comunitària. En el tercer Bloc, i darrer, i amb el títol “Idees clau del treball en FPA” hem reflexionat entorn del tema central de la trobada a partir d’una conferència a càrrec de Màrius Martínez… Llegeix més»

Estàtues de les emocions

Dins del mòdul opcional de Teatre, l’alumnat de GES participant va treballar l’expressió de diverses emocions bàsiques a partir de la creació d’estàtues col·lectives que pretenien simbolitzar una emoció en concret.

Qui va dir que l’autoconeixement i l’art estan renyits?

Aquí en podeu veure el resultat!

Compartim una classe amb l’escriptora Núria Martí Constants

El dimecres 26 de febrer l’escriptora Núria Martí Constants va visitar la nostra escola. Amb alguns alumnes d’instrumental 3 i un petit nombre d’alumnes de GES 1 hem estat treballant tot el primer trimestre el seu llibre: Les mateixes estrelles. Així, vam tenir l’oportunitat d’intercanviar impressions amb l’escriptora i de preguntar tot allò que ens va inquietar i encuriosir de la història. També vam poder fer-li preguntes sobre l’art d’escriure i l’ofici d’escriptora. La Núria ens va animar a continuar llegint i aprendre català a través de la lectura.
Moltes gràcies Núria per la teva visita! Esperem llegir molts més llibres teus!

Rosa Sambola