Sortida Can Duran

Data: 18-09-2019
LA VEREMA
A finals d’estiu es fa la verema. La verema és la recollida del raïm per premsar-lo i fer-ne vi o cava. L’arbre del raïm es diu cep.
Hi ha dos tipus de raïm: el blanc i el negre, aleshores podem fer vi blanc, vi rosat i vi negre. Per fer-ne el gas hi afegim llevat per obtenir cava o vi espumós. El raïm es classifica en: macabeu, moscatell, xarel•lo i parellada, d’entre altres.
Eina i estris vinculats a la vinya: Arada, cavaguet, cova, ensofradora, estisores de podar, podadora, bota, cup, embut, premsa, tina, ampolla, copa, decantador, garrafa, llevat i porró.  Obtenim el most, el vi i el cava.
La verema acostuma a durar un mes i mig, és una activitat molt intensa i no es para a cap moment. Antigament hi treballava tota la família i la dona era la que més sabia i l’anomenaven cap de colla, aleshores s’encarregava de dirigir la feina. Actualment es contracta a treballadors.
Els raïms entren en els cellers on es prensen per a treure-li el most. Aquest procés es realitza per màquines supervisades per tècnics però fins fa poc el raïm s’aixafava amb els peus.
En acabar la visita era hora d’alimentar-se! Vam agafar i tastar raïm del senyor Miquel i després tot junts vam anar a esmorzar. (Amb la sorpresa de després conèixer els rucs del senyor Miquel, a qui els vam donar menjar!)
“Any de verema, bodega plena.”
“Octubre finit, raïm collit.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>