5è. Egagròpiles

El dia 8 de maig van aparèixer a les classes de 5è unes boles ovalades, d’entre 3 i 6 centímetres de llarg i que no feien gaire bona olor. A més les mestres ens en van dir el nom: egagròpiles (quin nom tan complicat). Ens van comentar que, per poder realitzar la feina que fan els i les científiques quan descobreixen quelcom, que no ho busquessin a Internet (però que erem lliures de fer-ho).

Cada equip cooperatiu vam fer hipòtesis sobre què deurien ser i d’on deurien haver sortit. Van sortir idees com: excrement d’algun animal, niu d’algun insecte, ou d’algun ocell, un capoll, etc. Seguidament en vam fer una descripció concreta i un dibuix a escala, el més real possible.

El pas següent va ser anar a l’aula de ciències i fer-ne la dissecció. Vam utilitzar estris del laboratori com: estisores, pinces, bisturins, plaques de petri, pinzells, etc. Ens va encantar poder fer-ne la dissecció i descobrir tot el que hi havia a dins: va ser una gran sorpresa! Hi vam trobar: ossos, insectes (com el porquet de Sant Antoni), plomes, alguna pedreta, pols, entre altres. Vam repescar les nostres hipòtesis per refer-les, si ho creiem convenient.

Paral·lelament vam observar l’esquelet d’humà que tenim a l’escola i llibres on hi ha esquelets de diferents animals vertebrats i animals invertebrats. Gràcies a aquestes observacions en grup, vam poder agafar els elements trobats i fer-ne les classificacions següents:

Finalment, vam poder construir, entre tots/es un esquelet “complet”.

Dins aquest projecte hem tingut la sort de tenir la visita de dos agents rurals: la Laia i l’Oriol. Primer els vam explicar tot el que havíem descobert i el que havíem fet. Seguidament, ens van explicar, per fi, què eren realment les egagròpiles i d’on havien sortit. A més ens van explicar moltes coses sobre les aus rapinyaires nocturnes: quines eren, com eren, on vivien, què menjaven i, fins i tot, quin so feien. Va ser una trobada molt profitosa.

Gràcies a tota l’experimentació, a la trobada amb els agents rurals i al treball cooperatiu hem pogut redactar unes descripcions de les egagròpiles amb molt detall (ben diferents de les del primer dia); ja som uns experts i expertes en egagròpiles!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>