Celebrem el dia de la Pau


El Dia Escolar de la Noviolència i la Pau se celebra cada 30 de gener, en commemoració de l’aniversari de la mort del Mahatma Gandhi. El va impulsar el 1964 l’educador, poeta i pacifista mallorquí Llorenç Vidal.

Durant aquesta jornada, escoles, instituts i centres educatius d’arreu del món organitzen diferents activitats per difondre els valors de la Noviolència i la pau.

L’escola va deixar de banda les seves feines habituals per dedicar la jornada a fer activitats relacionades amb la pau. Però no volem que aquest sigui un dia més de paraules, dibuixos, fotos i cançons que acabem oblidant. Volem que la pau sigui una sensació viva en les nostres activitats diàries. I això serà possible si aconseguim ser competents en la pau, és a dir, si sabem generar-la en el batec del dia a dia.

Aquestes son algunes de les activitats que hem organitzat:

Ha estat un dia diferent on hem gaudit d’activitats, germanor i un ambient festiu però relaxat.

Els alumnes ens han demanat de celebrar més festes de la pau.

Donem les gràcies a la comissió de convivència per fer possible la celebració de la primera festa de la Pau a la nostra escola.

La màgia al taller de tecno-creació

Estava asseguda a la taula de la mestra mentre els alumnes del meu taller  treballaven concentrats. De sobte, una estampida de nenes i nens va passar pel davant de la porta oberta de la classe, anava última una nena amb crosses que seguia el grup amb el mateix ímpetu.

Era impossible  aturar tanta emoció, sortia de l’aula d’informàtica  cap a l’aula de recursos on els hi esperava la impressora 3D.

Aquestes carreres es repetien cada  tarda de dimecres, quan un nou grup d’alumnes començava el taller de tecno-creació.

Tot va començar quan fa dos anys l’escola va guanyar un premi i ens van regalar la impressora 3D. Aquell objecte més aviat petit, ens va semblar més aviat un “monstre”, què en faríem d’allò a una escola de primària?

Una mestra que ja no hi és, l’Esther i l’Anna, tutora de 6 B, van anar a fer un curs a Barcelona per aprendre a fer anar la impressora i saber quin ús educatiu li podiem donar.

Qui més sabia se’n va anar de l’escola però abans, just a final de curs, l’Esther, ens  va ensenyar a totes les mestres com funcionava, sens dubte no era fàcil.

El curs següent l’Eli, tutora de 5B, va decidir fer-se càrrec del projecte. Es va posar a estudiar, va llegir i veure molts vídeos, i així va ser com va començar el seu lideratge creant el taller de tecno-creació per a aquest curs.

El que ve després li hauriem de preguntar a l’Eli, el que sé és que els alumnes passaven temps a l’aula d’info, remenant programes per a crear els seus dissenys en 3D.

En els primers intents la màquina 3D es va espatllar, no trobavem la manera de desenganxar el prim fil de plàstic. Ho vam provar tot i quan ja no hi veiem sortida un alumne de sisè B, en Pol, ens va dir que la podiem portar a Vilanova, on ell fa una extra-escolar de robòtica.

La Mireia, cap d’estudis,  i jo hi vam anar, i en 30 minuts ens la van arreglar.

Havia arribat per fi, el dia  d’imprimir. En Pau de sisè B també feia dies que ens preguntava: quan imprimirem?

En Pol i en Pau ens van ajudar molt mentre fèiem les primeres proves, us he de dir que ells han estat una peça clau. Mai ens haguéssim pensat que uns alumnes fossin els nostres mestres, i això encara ens emociona ara, per sempre més els hi estarem agraïdes.

Ells van ser els primers en imprimir els seus propis dissenys. Aquí va començar la màgia, la verdadera: no solament la creació d’un objetcte de plàstic que ells havien dissenyat i que van convertir en una joguina, la màgia es veure les seves cares, els seus ulls, el veure com poleixen la seva peça com si d’una obra d’art es tractés.

“Els gossets” de la Noelia, aquells que mai ha pogut tenir, el clauer amb el nom d’en “Samu”, gos mort de l’Africa, l’ espectacular “lamborgini” d’en Pau, el “Mario Bros” de la Paula,  el Miky sense orelles de l’Aitana… tots esculpits com peces de Miquel Àngel…i així podrem explicar  fins a 96 històries, que són els alumnes de cicle superior de primària.

I és que per a ells són obres d’art, joguines que han cobrat vida, un tresor creat per ells, amb la seva intel.ligència i il.lusió.

Quan ens van donar la 3D no ho hagués pensat mai que imprimir vindria acompanyat de tanta emoció i satisfacció.

Vull donar les gràcies a totes les persones que han fet possible aquest bonic projecte: en Pol, en Pau, l’Esther, l’Anna, la Mireia, jo mateixa, jeje i molt especialment a l’Eli, qui és qui el lidera, la que també corre pel passadís (sí, no hi ha una altre remei) buscant un a un el nen o la nena  que li toca esculpir el seu petit somni.

Gràcies Eli per fer possible tenir entre les seves mans el que va ser una il.lusió i avui és o serà una realitat.

Moltes gràcies per anar superant repte rere repte, sense defallir. No ha estat un camí fàcil, però com tot el que es persevera al final té els seus fruits: poder veure la brillantor dels ulls dels nostres alumnes, no té preu, i per a mi, aquesta sempre és i serà la màgia de l’escola, la màgia del procés educatiu.

Pilar Soro

Web Família – Escola

Benvolgudes famílies,

des de l’Escola us recomanem aquest enllaç al web de la Generalitat (Família-Escola) on hi podreu trobar diversers informacions relacionades amb  l’educació i desenvolupament dels vostres fills (etapes educatives, ús de les tecnologies, hàbits saludables, serveis i tràmits…)

Esperem que sigui del vostre interes. (cliqueu a la imatge)

 

L’hort de l’escola

L’hort de l’escola ha canviat un munt! Abans hi havia una banyera i ara no. Han posat coses noves. L’Ajuntament ha vingut a arreglar l’hort.

A més, a l’escola hem fet un concurs de dibuix. El dibuix que guanyi de cada cicle es pintarà al mur de l’hort de l’escola. Ens fa molta il·lusió i ens hem esforçat molt!

Dintre de poc ja podrem plantar noves llavors i collir-les. Després les podrem portar cap a casa per menjar-les.

Els petits d’infantil tenen molta sort d’estar al costat de l’hort perquè és molt bonic.

Els alumnes de Els Cossetans tenim molta sort de tenir un hort a l’escola.

La classe de 3r A

 

Contes terrorífics

El passat 22 de novembre els nens i les nenes de 4TA vam gaudir escoltant uns contes de por, que els alumnes de 6è, amb molta il.lusió, van preparar setmanes abans.

Els contes anaven acompanyats d’ efectes sonors, que feien  que les històries fossin més terrorífiques.

Ens van agradar molt tots els contes, i agraïm als nens i nenes de 6è el seu esforç i ganes en la preparació i narració dels contes.

 Nens i nenes de 4TA

Sortida a La Vila de Pau Casals

El dia 3 de novembre els alumnes de cicle mitjà van anar a visitar La Vila de Pau Casals.

Allí vam realitzar moltes activitats i ens van oferir un concert de violoncel que tots vam quedar bocabadats.

Més tard vam entrar al museu i allà vam veure la casa de Pau Casals on una noia molt maca ens va explicar  la seva vida.

Es sorprenent veure com una persona lluita tant per la llibertat i la pau.

Desprès  vam anar a dinar a un parc molt gran que hi havia a la platja, i mentre esperàvem l’autocar, jugarem a la sorra de la platja.

En ho vam passar genial !

Alumnes de 4t B

 

Padrins lectors

Aquest curs és el nostre primer any a cicle superior. El nom que hem escollit per a la nostra classe és: “Castellers del companyerisme” i som padrins lectors dels alumnes de segon A que es diuen “Els Cercolets” (els ballarins).
Ens agrada ajudar-los a llegir cada dimarts després del pati.
Nosaltres fem de mestres i anotem en una llibreta els seus avenços i les seves dificultats. Així veurem la seva evolució.
Cada alumne/a de cinquè s’encarrega d’un/a alumne/a o dos alumnes de segon.
Esperem que amb la nostra ajuda es diverteixin i aprenguin moltíssim.
Ens encanta ser padrins lectors!

Alumnes de 5è A