Xerrada URV: Comerç Internacional i Globalització

Dimecres 7 de desembre el professor Josep M. Arauzo de la Facultat d’Economia i Empresa de la URV ens ha fet una conferència a l’alumnat de la matèria optativa d’Economia i Empresa de 1r i 2n de batxillerat.

La xerrada ha estat molt interessant. Ens hem endinsat en el creixent augment del comerç internacional i de la obertura de fronteres a tots els nivell, la globalització. El ponent ens ha posat diferents exemples de productes dels que les seves peces són fabricades en diferents llocs del món. Com per exemple: la famosa nina Barbie, els Boeing, l’Iphone d’Apple o la Nutella!

El gran avantatge és abaratir costos i per tant oferir productes a preus més asequibles. Però té inconvenients? doncs sí, la globalització ha fet que moltes empreses i fins i tot sectors hagin tancat en aquelles zones on la mà d’obra o els costos de producció són més cars.

I què va passar durant la pandèmia? que durant el temps de confinament l’engranatge es va aturar i les empreses van deixar de produir arreu del món, per això no ens arribaven productes. També ens ha fet reflexionar sobre les repercussions del conflicte bèlic actual. Rússia subministra gas a la major part d’Europa, i Ucraïna és el principal fabricant de cereals i oli de girasol.

I recordeu el vaixell encallat al canal de Suez? va provocar retards en diferents tipus de productes que fins i tot va fer aturar processos de producció com per exemple a la Seat.

En Josep Maria també ens ha parlat de la guerra comercial entre els EUA i la Xina, que va provocar que s’encarissin molts productes per la implantació d’aranzels en ambdues economies.

Sens dubte, una conferència que ens fa reflexionar sobre el món on vivim i com vivim.