Cordes amb nusos per calcular les superfícies.

En l’últim exemplar del National Geographic podem trobar un article titulat Matemàtiques a Egipte. El saber més pràctic dels antics mestres. Una part de l’article parla de les cordes amb nusos per calcular les superfícies.

Els agrimensors egipcis tenien fama reconeguda. Climent d’Alexandria (segles II-III dC) recorda en el seu Stromata les paraules del gran matemàtic i filòsof Demòcrit d’Abdera (segles V-IV aC) quan va dir que ningú li avantatjava en la construcció de línies geomètriques per mitjà del dibuix, “ni tan sols els anomenats harpedonaptai pels egipcis, amb els que vaig estar cinc anys fora “. Aquests harpedonaptai o “estiradors de corda”, agrimensors, mesuraven les superfícies dels camps amb cordes, buscant formar angles rectes. La forma dels camps egipcis era rectangular i trapezoïdal, així que amb una simple triangulació podien aconseguir bons resultats. Amb aquestes mesures també es calculava la producció de cada parcel·la segons la seva qualitat.

Les inundacions periòdiques del riu Nil esborraven els límits dels camps dedicats a l’agricultura. Es diu que per això, en tornar el riu al seu curs normal, els funcionaris reials marcaven novament els terrenys determinant els angles rectes. D’altra banda, les conegudes piràmides mostren una precisió en l’alineament, el mesurament i la construcció d’angles rectes.

Per determinar un angle recte utilitzaven una corda en la que marcaven 12 unitats, situant nusos sempre a la mateixa distància U. Després unien el primer nus amb l’últim i formaven un triangle de manera que un dels costats és igual a tres unitats, un altre a quatre unitats i el tercer quedava aleshores de cinc unitats (3,4,5). Aquest triangle tenia segur un angle recte. També sabien que podien aconseguir triangles rectangles amb altres mesures de costats: 6, 8 i 10, 9, 12 i 15, i amb altres incomptables ternes de nombres enters. La propietat coneguda com a teorema de Pitàgores rep aquest nom perquè s’atribueix la seva demostració a aquest savi grec. No obstant això, altres pobles, com els babilonis, els egipcis i fins i tot els hindús i els xinesos, la van conèixer abans o en la mateixa època.