14 de Març: Diada de Pi

Els companys del Creamat ens porten aquesta informació sobre la diada del número Pi:

Al món anglosaxó s’acostuma a escriure primer el número del mes seguit del número del dia. Així el 14 de març s’escriu 3,14, és a dir… una aproximació de Pi. D’aquí que, internacionalment, el 14 de març de cada any es consideri el Dia de Pi. No és una mala excusa per fer activitats al voltant de la constant matemàtica més popular.

Una de les novetats d’aquest curs és l’obertura d’un blog amb propostes per la celebració del Dia Mundial del Número Pi.

Les activitats per fer amb alumnat poden ser molt diverses i poden referir-se a la seva infinitud, a l’aleatorietat de les seves xifres, al seu significat, a la seva història… o senzillament a homenatjar-lo fent cartells, samarretes, …


Dígits de Pi pintats de colors (IES Alella)

I, si no esteu a temps de celebrar el dia de Pi de març hi ha altres alternatives:

  • 22 de juliol, 22/7 en el format internacional de dates. 22/7 ? 3,14286, una aproximació de Pi.
  • 26 de abril (25 de abril en anys de traspàs), el dia en que la Terra completa dues unitats astronòmiques de la seva òrbita anual (és a dir, dos radians). La longitud total de l’òrbita de la Terra dividida entre la longitud recorreguda fins que aquest dia és igual  a Pi.
  • 21 de desembre (20 de desembre en anys de traspàs), que és el dia 355è de l’any, a la 1:13 PM, coincidint con el valor aproximat de 355/113 aproximadament 3,141593; calculat por Tsu Thung Txi (segle V)
  • 10 de novembre (9 de novembre en anys de traspàs), que es el dia 314è de l’any del nostre al calendari gregorià.

Pàgines amb activitats sobre Pi o sobre el Dia de Pi