La Maternitat d’Elna

La Maternitat d’Elna 

A les acaballes de la Guerra Civil molts catalans van haver de fugir per por a la repressió. Mig milió de persones van creuar la frontera francesa amb l’esperança de trobar un futur millor a l’altra banda dels Pirineus. Però França no els va rebre amb els braços oberts, sinó que els va tancar en camps de concentració construïts al llarg de la costa.

Les condicions de vida en aquests camps eren pèssimes: els presoners es trobaven a la intempèrie, sense medicaments i sense aigua potable. La taxa de mortalitat infantil era del 90%. Per sort, una professora i activista suïssa, Elisabeth Eidenbenz, no va fer els ulls grossos. Va rehabilitar una casa a Elna, molt a prop dels camps, i hi va portar tantes dones embarassades i nens com va poder. Allà, amb unes bones condicions higièniques, aigua i menjar, van néixer gairebé set-cents nadons. 

El dia 2 de juny els alumnes de 4t d’ESO van fer una excursió a la Maternitat d’Elna i van poder conèixer a través de l’Assumpta Montellà, autora de La llum d’Elna, els testimonis de les dones i els infants que van tenir la sort de creuar els seus camins amb l’Elisabeth Eidenbenz. També van visitar la platja d’Argelers, l’escenari del drama dels republicans exiliats, i, a Cotlliure, la tomba d’Antonio Machado, poeta exiliat que va acabar els seus dies a França.

Aquí trobareu algunes fotografies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>