Se sent la primavera

No és ben bé així, però l’ametller s’ha cobert de blanc i rosa, els altres arbres del pati fan força per despuntar les seves gemmes i els pardals parlen entre ells a totes hores.

La primavera astronòmica no arribarà fins al dijous 20 de març, a les 17h 57m. De moment estem a l’hivern.

L’inici de les estacions ve donat, per conveni, per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol. En el cas de la primavera, aquesta posició és aquella en què el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l’equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. Quan això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen, i per això, a aquesta circumstància se l’anomena també equinocci de primavera. En aquest instant a l’hemisferi sud s’inicia la tardor.

Les gavines ens visiten molts dies després de l’hora d’esbarjo. Les restes d’entrepans contribueixen a la seva alimentació. 

L’equinocci de primavera pot donar-se, com a màxim, en tres dates diferents al llarg del segle XXI, podent iniciar-se en els dies 19 al 21 de març, sent el seu inici més matiner el de l’any 2096 i l’inici més tardà el de 2003. Les variacions d’un any a un altre són degudes a la manera com encaixa la seqüència d’anys segons el calendari (uns de traspàs, altres no) amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Aquesta és l’època de l’any en què la longitud del dia s’allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt pels matins abans que el dia anterior ia la tarda es posa després. Com a conseqüència de l’inici de la primavera el temps en que el Sol està per sobre de l’horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.

Aquestes son les branques de l’albercoquer. Aviat s’ompliran de flors.

L’ametller (Prunus dulcis o Amygdalus communis) és un arbre de fulla caducifòlia. Pertany a la família de les rosàcies, que és una de les més evolucionades i nombrosa en espècies.

La seva flor solitària o en grups de 2 o 4, és pentámera amb cinc sèpals, cinc pètals amb colors variables entre blanc i rosat depenent de les espècies d’uns 3 a 5 cm de diàmetre.

Ha passat una setmana i hi han més flors i més ocells.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>