Tallers d’Enginyeria de Materials

El passat divendres 23 de gener, els alumnes de B1 científic-tecnològic vam anar a Barcelona a la Facultat de Química de la UB a realitzar uns Tallers d’Enginyeria de Materials.

Materials i propietats

Per una banda ens vam dividir en petits grups per identificar diferents materials a partir de propietats  com la seva duresa, conductivitat elèctrica, conductivitat tèrmica, atracció magnètica, propietats òptiques o la seva resistència  a la corrosió àcida.

Comportament a tensió

També vam fer un assaig mecànic a tracció d’una proveta de PVC (policlorur de vinil), repartint-nos les tasques entre tots: unes van simular àtoms i els seus enllaços, uns manipulaven el tensiòmetre, uns altres mesuraven l’allargament, d’altres anaven bojos amb la calculadora, i entre tots vam poder fer una representació gràfica de la deformació en funció de la tensió aplicada.

Experimentant a altes i baixes temperatures

En un altre laboratori vam experimentar com afecta la temperatura a diferents materials. A altes temperatures, uns 750⁰C, vam obtenir vidre a partir de sílice (SiO2) i altres òxids que li donen color i li disminueixen la temperatura de fusió.

També ens van parlar de la importància del reciclatge del vidre, ja que és l’únic material ceràmic 100% reciclable i es pot fer tantes vegades com es vulgui. Vam fondre trossets de vidre d’ampolla verd per reciclar.

També vam experimentar a baixes temperatures amb nitrogen líquid (-196⁰C!!), per veure com afecta a les propietats d’alguns materials. Vam veure com es fragilitzaven un clavell, una goma elàstica o una goma d’esborrar.

Però potser el més sorprenent de tot, va ser els materials superconductors!

Els superconductors (com l’YBaCuO, un òxid mixte de itri, bari i coure) són materials que no oposen cap resistència al pas del corrent elèctric quan són refredats a molt baixes temperatures. A més aquest materials repelen camps magnètics i, si es col·loquen sobre un imant, leviten en l’aire desafiant la llei de la gravetat!

Per últim, també vam experimentar amb materials amb memòria de forma; vam veure com un envàs de iogurt recuperava la seva forma original després d’escalfar-lo a l’estufa a uns 100⁰C durant mitja hora o com un fil de llautó doblegat recuperava la seva forma.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>