Un tauró gegant prehistòric a l’institut

Uns/es professors/es de ciències han trobat una espectacular dent de C.megalodon

La troballa l’han fet aquests dies de juliol mentre revisaven la immensa col·lecció de roques, minerals i fòssils provinent de l’Escola Superior d’Agricultura de Catalunya (podeu llegir l’article “Història d’alguna de les peces del Museu de Geologia“).

Aquesta peça no estava identificada de cap manera i cal suposar que en algun moment dels 100 anys d’història de la col·lecció, algú hi va afegir aquest incisiu de Carcharocles megalodon. La dent, d’uns 13 cm d’alçada, encara conserva el perfil serrat que devia servir per mossegar i tallar a les seves preses.

Sembla que aquesta espècie de tauró va dominar els oceans fa uns 15 milions d’anys i que es va extingir degut als canvis climàtics per refredament de les aigües durant les diverses glaciacions.

Com que l’esquelet dels taurons és cartilaginós, molt difícilment deixa fòssils, per tant l’únic rastre que n’ha deixat són aquests magnífics fòssils de dents (dentalium en diuen els arqueòlegs).

A partir d’aquestes dents, diversos autors han deduït, amb certa controvèrsia, la grandària de l’animal que sembla que faria entre 10 i 18 metres de llargada; cal recordar que el famós tauró blanc actual fa «només» uns 6 metres! En foto adjunta s’aprecia que les dents del tauró blanc actual semblen joguines al costat d’una dent de C. megalodon.

Semblaria una pel·lícula de ciència-ficció, però podem pensar en aquest animal com una variant carnívora i encara més gran, del també gegant però inofensiu tauró-balena actual.

Us l’imagineu?