El que puguis fer avui, deixa-ho per demà!

Per A. Allué, A. Romero, U. Tariq, 1r BTX

«Amazon ha desenvolupat una nova eina de comercialització mitjançant drones que, des del principi del 2015, ha incrementat el preu de les seves accions en un 73%, set vegades el creixement dels dos anys anteriors”. Això és el que relata el diari digital Ara.cat, mostrant una realitat que s’ha instaurat en la nostra societat i en les nostres ments.

Aquest fet exemplifica el que, de forma general, està succeint a la nostra societat: ens estem acostumant a no sortir de la nostra zona de confort per assolir els nostres objectius més simples del dia a dia o, simplement, per fer els treballs que fa uns quants anys s’havien de fer manualment. Però pot això suposar un inconvenient en el transcurs de l’evolució humana?

Podem dir que no es cap bogeria afirmar que l’excés de comoditat, a llarg termini, pot afectar-nos de forma física i social. Tenim evidències que hi ha moltes grans empreses que han intentat manipular els nostres circuits neuronals per tal que utilitzem un servei o comprem un producte. N’és un bon exemple el repartiment a domicili de grans empreses com McDonald’s o Burger King que intenten persuadir-nos mitjançant la publicitat enganyosa en l’estètica i mida dels seus productes.

En primer lloc, la pel·lícula Wall·E ja il·lustrava els perills d’aquesta comoditat excessiva, no només ens fem mal a nosaltres, sinó que estem fent mal al nostre planeta, la Terra. En el futur, la humanitat es veurà obligada a abandonar la Terra perquè en ella només hi quedaran escombraries i residus, muntanyes i gratacels de deixalles. Ja no trobarem la comoditat i la cerca de la zona de confort que els nostres avantpassats ens han instaurat a la Terra, fet que farà desviar radicalment l’evolució natural de la humanitat.

En segon lloc, Brené Brown, professora de la Universitat de Houston que ha estat recopilant i estudiant la vulnerabilitat i la comoditat de les persones, ha afirmat que: “La zona de confort és on els nostres dubtes i la nostra vulnerabilitat són mínims. On creiem que tindrem accés suficient a l’amor, menjar, talent, temps, admiració. On sentim que tenim una certa capacitat de control”. En aquest sentit la humanitat s’està habituant a no sortir de la zona de confort per assolir els objectius personals de cada ésser humà.

En definitiva, l’ésser humà està evolucionant de manera contrària a la natura. La humanitat sempre ha tingut una obsessió per conservar i controlar el món que l’envolta, per no haver de sortir de l’entorn familiar o conegut. Aquest fet evita que puguem anar més enllà d’aquesta zona de confort i explorar noves oportunitats degut a la sensació d’incertesa i, fins i tot, al sentiment de terror.