El descans nocturn

Per Yaisa Feliz, 1r ESO

El descans nocturn és fonamental per la bona salut ja que totes les persones necessitem hores per recuperar energia. Les hores que necessitem dormir varien segons la nostra edat. Per exemple, en el meu cas, amb 12 anys que tinc, l’ideal per estar totalment recuperada és que pugui haver dormit unes 8 o 9 hores. Així puc fer la meva rutina sense badallar, ni tenir els ulls petits per manca d’hores de descans.

Un altre aspecte que cal tenir en compte per tal de no descontrolar el nostre son és que s’han de fer uns horaris normals i mantenir una regularitat, o sigui cal anar a dormir aproximadament a la mateixa hora tots els dies. És a dir, si un dia vaig a dormir a les 12 de la nit i l’altre a les 7 de la tarda, em serà difícil adormir-me. Algunes persones creuen que si un dia dorms poc, un altre dia pots recuperar les hores, però la realitat és que costa, és difícil adormir-se a voluntat. Quan el cos s’acostuma a uns horaris és més fàcil agafar el son.

Què ens ajuda a dormir? Hi ha moltes activitats que ens faciliten agafar el son, també herbes com la til·la que ens relaxen.

Activitats que ens ajuden a adormir-nos

De les moltes que hi ha destacarem la lectura. Llegir és una molt bona activitat per dormir perquè ens ajuda  a desconnectar del dia a dia i perquè facilita la relaxació, sempre i quan no estiguem llegint una novel·la d’intriga, per exemple. Fer esport també és una bona activitat perquè et canses i a l’hora de dormir tens ganes de descansar. Cal dir però que l’esport s’ha de fer durant el dia, just abans d’anar al llit no és recomanable perquè llavors estarem amb el cos totalment activat i ens seria més difícil desconnectar.  D’altra banda, l’esport és saludable perquè fa que ens concentrem en l’activitat que fem i allunya així les preocupacions, és a dir, ens ajuda a guanyar tranquil·litat.

Beneficis del descans nocturn

Encara que no ho creiem el descans nocturn té molts beneficis. Un d’ells  és que millora el nostre rendiment , ens ajuda a entendre les coses amb més facilitat, ja que per concentrar-nos i poder fer bé les coses hem de disposar de l’energia necessària.

També s’ha vist que el descans nocturn adequat influeix en la capacitat del nostre cos de fer front a malalties. Com és això? Doncs perquè la falta son afecta el sistema immunològic i si no dormim el que cal tindrem les defenses baixes, de manera que podríem emmalaltir més fàcilment.

I un últim benefici que volem subratllar és que mentres dormim la glàndula pituitaria allibera l’hormona del creixement, la qual ajuda a restaurar els teixits cerebrals i a consolidar la memòria, és a dir, el que hem après durant el dia.

Què us sembla, val la pena dormir el nombre d’hores adequat?