GUIX

img_4303 ca: guix

es: yeso

en: cast

DESCRIPCIÓ

És un minaral format per sulfat de calci dihidratat (CaSO4·2H2O), que cristal·litza en el sistema monoclínic. És un material petri que transformat industrialment s’anomena sulfat de calci hemihidratat (CaSO4·½H2O). També se’l coneix com a “guix cuit”. Les seves propietats, es van descobrir fa més de cinc mil anys a lantic Eguipte.En estat natural, el guix conté un 79,07% de sulfat de calci anhídrid i un 20,93% d’aigua i quan es troba en grans quantitats és considerat també una roca sedimentària. És incolor o blanquinós, però a causa de les impureses també es pot presentar amb tons de gris, marró, groc, vermell, etc. Acostuma a ser transparent, amb lluïssor vítria o setinada, s’exfolia en escates fines i flexibles però no pas elàstiques, és tou, pot ser ratllat per l’ungla.
És un mineral.És un mineral format per sulfat de calci dihidratat (CaSO4·2H2O), que cristal·litza en el sistema monoclínic.La seva composició química es aquesta (CaSO4·2H2O)

OBSERVACIÓ AMB LUPA

whatsapp-image-2017-01-13-at-10-46-25

ÈPOCA GEOLÒGICA
La èpoc ageològica

ÚS
A l’escalfar-se, el guix perd aigua però la recupera ràpidament i endurint-se, aprofitant aquesta propietat s’utilitza per a múltiples aplicacions, moltes lligades al sector de la construcció. Segons la temperatura a la qual es produeix el procés de deshidratació el guix s’adorm (és a dir s’endureix) més o menys ràpidament. La indústria de la construcció n’és la principal consumidora.
LLOC D’ORIGEN
El guix es va originar fa 200 milions d’anys com a resultat de dipòsits marins quan part del que ara són els nostres continents eren immenses extensions oceàniques. Durant aquest període alguns mars es van assecar deixant llits de guix que es van recobrir per ser descoberts posteriorment per l’home.

MAPA

PROCEDÈNCIA
Aquesta roca be del dapartament de ciencies de l’escola d’Dovella.

REFERÈNCIES BIBLIOGRÀFIQUES
He buscat la informacio a la viquipedia