CALCÀRIA

Nom
Catala: Pedra calcària
Castella: Piedra caliza
Anglès: Limestone
Francès: Pierre calcaire
Imatges

Resultat d'imatges de piedra calcaria

Quin tipus i subtipus de roca i/o mineral és?
La pedra calcària es una roca sedimentari formada per calcita o dolomita, i principalment per carbonat càlcic; emprada en l’edificació i en la fabricació de calç.

Formació de la roca i/o mineral
Les calcàries es formen en els mars càlids i poc profunds de les regions tropicals, en aquelles zones en què les aportacions detrítics són poc importants. Está composta més del 50% per carbonat de calci (CaCO3), generalment calcita.

Breu descripció (color, textura…)
Són molt característiques pel seu color clar, blanquinós o gris. Dos processos, que generalment actuen conjuntament, contribueixen a la formació de les calcàries. Es generalment dura. La mida del gra es variable, pot consistir en clastes de totes les mides. Les roques semblants són la dolomia i el marbre.

Usos i/o aplicacions
Serveix per la construcció de base per al ciment, també com pedra de dimensió per a la decoració de parets i pisos.

Lloc d’origen (Jaciments més importants)
El lloc d’origen de la calcaria és a Alemanya, Espanya a l’est de la Península Ibèrica, esta per els Pirineus, en el Sistema Ibèric, en el Bètic, part oriental de la serralada Cantàbrica, a les muntanyes Basques i a Balears.

Referència bibliogràfica
El llibre que he consultat és el de “Roques i minerals, investiga el món fascinant de les roques i els minerals” de l’autor Steve Parker, editorial Cruilla, ciutat d’ediciò Itàlia i  de l’any 1994.

Tota l’informació que he buscat està a:
https://agora.xtec.cat/iesm-jmzafra/blogs/museu-de-geologia/calcaria-2/

Piedra Caliza: qué es, usos, datos y más


https://ca.wikipedia.org/wiki/Pedra_calc%C3%A0ria