XIII Jornada d’Educació Primària de les Terres de l’Ebre

 

El passat dissabte 6 de maig, el Campus Terres de l’Ebre de la URV va acollir la XIII Jornada d’Educació Primària de les Terres de l’Ebre, que en aquesta edició portava per títol “Mirada atenta a l’educació Primària. Aprenentatge amb sentit”. Els objectius de la jornada giraven entorn la innovació en les pràctiques d’aprenentatge, la didàctica específica i l’aplicació de metodologies personalitzades, centrades en l’alumne.

El nostre centre hi va participar amb la ponència Arts escèniques. Sentir i Fer, on exposàvem el nostre projecte transversal de teatre musical, que implica a totes les nostres comunitats: petits, mitjans, grans i joves. A partir de temes que ens interpel·len a totes, com el problema dels estereotips, la guerra, l’amistat, la llibertat, el pas de temps, ser un mateix…, fem un projecte internivell que té com a producte final l’actuació escènica en una composició pròpia, que estrenem al Teatre Auditori Felip Pedrell un cop per trimestre.

 

Per què pensem que és essencial treballar les arts escèniques?
PERSONALITZACIÓ

 

Qualsevol aprenentatge amb sentit ha de fer descobrir i desenvolupar les pròpies capacitats i talents personals. Les arts escèniques obren una multiplicitat de camins de treball: interpretació, dansa, cant, reflexió i treball de guió, atrezzo i vestuari… i una gran varietat de competències a desenvolupar, des de les habilitats més creatives i d’improvisació, fins a les més reflexives i memorístiques. Tothom troba el seu lloc enmig d’un projecte escènic. 

Per a què són importants les arts escèniques?
CONSCIÈNCIA

 

Aprendre amb sentit significa prendre partit i actuar pel bé comú, participant conscientment de la construcció d’un món globalment més just i sostenible. Tots els nostres projectes escènics parteixen de la vida humana i, per tant, arranquen de preguntes tan vitals com: “Com vivim els humans?”, “què ens fa feliços?”, “com ens sentim quan…?” “com seria la vida si…”.  Per a interpretar un personatge cal aprendre a escoltar-se a un mateix i als altres. Entendre la complexitat de les relacions humanes i aprofitar l’escenari per explicar ben clar quin món volem. A més a més, per la seva naturalesa col·lectiva, les arts escèniques ens situen com a part d’una comunitat, jo faig quelcom aquí i ara, i altres persones fan altres coses complementàries alhora i al mateix lloc, però el resultat és allò que està fent el grup sencer. 


Què treballem quan fem arts escèniques?
EMPODERAMENT

A través del teatre musical desenvolupem habilitats expressives individuals i grupals a través de la interpretació, enfortint l’autoestima, la creativitat, l’autoconfiança i la consciència col·lectiva. Utilitzem tècniques d’interpretació adequades al context per a l’aprofundiment de les destreses artístiques, potenciant l’expressió d’emocions i la seguretat en si mateixos. Potenciem l’autonomia i la responsabilitat en els processos creatius. Creem composicions escèniques, coreogràfiques i multidisciplinàries de manera individual i /o col·laborativa, mostrant respecte a idees, emocions i sentiments del grup. 

Les arts escèniques ens ajuden a conèixer, comprendre i qüestionar la realitat, a nosaltres mateixos i als altres. I en aquest sentit, ens ajuden a construir-nos. Però a més a més, pel seu caràcter performatiu (per això s’anomenen arts en viu) ens ajuden a treballar en l’aquí i ara, aprendre a estar presents, concentrats, connectats, a ser resolutius, a viure en directe. 

Com és el treball en arts escèniques?
METODOLOGIES ACTIVES


En la pràctica de les arts escèniques aflora la intuïció, la imaginació, la sensibilitat… La creativitat entesa com a recerca, exploració i alliberament d’idees rígides que ens limiten a nosaltres i, en definitiva, al món que compartim. La creativitat com a camí de resolució dels problemes  i situacions reals emergents.

 

 

Els projectes d’arts escèniques possibiliten un aprenentatge que connecta amb la vida dels aprenents i amb la resolució de problemes del món real (vinculats amb les persones i el planeta), el qual esdevé profund, perdurable i transferible a altres situacions i contextos.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

XHTML: Trieu una d'aquestes etiquetes <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>