Biblioteca

A l’Institut Julio Antonio disposem d’una biblioteca al servei de la comunitat educativa del centre.

En aquest enllaç podeu consultar el fons disponible.

Concurs de Bookface

La Biblioteca de l’institut Julio Antonio organitza la segona edició del concurs de Bookface, obert a tot l’alumnat del centre, professorat i PAS.

Per participar heu d’enviar les vostres obres al correu biblioteca@iesjulioantonio.cat, juntament amb les vostres dades personals, abans del divendres 22 de març.

Aquí teniu tota la informació i un enllaç a un vídeo amb les fotos participants de la convocatòria del curs passat.

Obres premiades al 1r concurs de textos de Terror (novembre 2023)

SPECTRUM de Núria Papiol (2n A ESO)
Hi my name is Spectrum and I am a ghost. This can be a little confusing but don’t worry, I’ll explain later. Today I was doing the usual: staying in the castle and doing ghost things, you know, well but something unusual happened, some weird energy wind came to me and made me fly away from my castle. Suddenly, I was in an ordinary house in the village. Inside the house, there was a family. They didn’t notice me until a strange thing happened. The girl in the family noticed me. She could see me. I was stunned like her. She was the perfect girl, blue eyes, black hair, and oh, that body was perfect. She was in shock like me. I said to her –“Hello”- and she screamed so loudly. She screamed because I didn’t notice I wasn’t a ghost anymore.

REFLEJOS de Andrea Carabat (4t B ESO)
Por senderos caminaba bajo aquel frío invierno,
Mis pies descalzos sangrados recordaban el sufrimiento,
Una plegaría a Dios para sacarme de aquel infierno,
Fue el diablo quien respondió a mi desesperado intento.

Aún no entiendo en qué lugar he caído,
¿Por qué estoy preso? Ningún delito he cometido,
En sangre sumergido, tenía frío y no busqué mi abrigo,
He sido menos de lo que soñé y me pregunté: ¿cómo puedo estar vivo?

Otro reflejo del futuro observo de cara al espejo,
No sé qué sucede con el tiempo, no me veo estando viejo,
Miles de fracasos acampados en mi camino,
Cientos de testigos jugando a ser divinos.

¿Este es el final? Vivir sabiendo que todo va a terminar,
Vivir muriendo con ganas de nunca acabar,
Vivir con un sentimiento que no va a funcionar,
Morir con ganas de vivir, vivir con ganas de amar…

FRAGMENTADO de Rayan El Ahmadi (4t B ESO)
Dos hermanos y su madre decidieron visitar un parque de atracciones algo descuidado en una noche de luna llena. Uno de los hermanos, Juan, se aventuró a entrar en una sala de espejos mientras el otro, Pedro, carecía de interés por subirse a otra atracción y optó por esperar a su hermano. Dentro de la sala de espejos, Juan fue guiado por un guía que parecía marginado, empobrecido, con problemas de salud y una apariencia descuidada. Tras un período prolongado, Juan finalmente logró salir de la sala de espejos y se reunió con su hermano Pedro y su madre, quienes habían decidido encaminarse de vuelta a casa.

Una vez en casa, Juan se lavó la cara, y al mirarse en el espejo, notó que no se reflejaba en él; solo podía ver el fondo del lavabo. La situación se volvió aún más aterradora cuando Pedro y su madre comenzaron a llorar al recibir una devastadora noticia: un niño había perdido la vida debido a un accidente en una de las atracciones del parque, donde el techo había colapsado y lo había aplastado.

RENACER de Irene Grañena (1r A BAT)
La sábana blanca
que por mi pasillo corre,
cual tetera de cocina,
se oye pasar.

Pisadas de carbón
que por mi puerta entran
y luces de fiesta
que llaman a mi corazón.

Ventisca de viento frío
Inunda mi ser
y caudal de agua
sobre mi cadáver desciende.

Cajón cerrado debajo suelo
y campana retumbadora.
Mi luz blanca anhelada:
hoy vuelvo a nacer.

ESCAPANT DE LA FÀBRICA MALEÏDA de Belkacem Bencharef (1r A ESO)
Vet aquí que una vegada hi havia tres xiquets que es deien Jordi, Raül i Alan i eren molt entremaliats. Un dia, després d’un examen de música, van quedar per divertir-se una estona i passar el temps. Es van trobar en una fàbrica que estava abandonada, amb les portes oxidades, vidres trencats i les parets desgastades. Van entrar a la fàbrica. La porta es va bloquejar i no podien sortir. Desesperats van anar a explorar per veure si podien trobar una altra porta. Es van trobar una habitació gran on hi havia un animatrònic amb ulls sinistres i trencats. Tenia un somriure no gaire amigable i era molt alt. Quan van veure’l, van tindre molta por. Quan va marxar l’animatrònic, els tres xiquets van entrar en pànic, no s’ho podien creure. Van trobar la porta tancada, van entrar per uns conductes plens de pols, després de caminar uns metres es trobaren sang pel camí i quan es van girar per tornar, es van trobar l’animatrònic que els perseguia.

L’animatrònic cridava com una cabra i tenia un somriure molt sinistre. Un dels amics va caure i el monstre el va devorar en un instant. Un altre li va tirar una pedra, el monstre es va enfadar i va acabar amb la seva vida, tot colpejant-lo contra la paret de ferro. L’últim nen va sortir del conducte i va ficar unes barres metàl·liques perquè el monstre no pogués sortir. El nen es va amagar en una zona fosca i es va trobar el monstre. Finalment, el monstre va trobar el nen entre unes caixes i el va estrangular. Després de 10 anys d’aquests fets, van entrar un grup d’investigadors i va trobar els cossos dels nens. Actualment la fàbrica es troba en perill d’esfondrament. Moralitat: no entreu als llocs sense permís.

MIRA AMB LES ORELLES de Noelia Artigues (2n B BAT)
El Dan obre la porta i veu el caos de la sala. Al lloc on solen haver-hi reclusos jugant a cartes o explicant-se històries, ara hi ha taules trencades, fluorescents mig despenjats del sostre, homes corrent amunt i avall i baralles sobtades. Ell només havia marxat dos minuts per a fer-se un cafè, és el torn de nit i fa només dues setmanes que ha començat, necessitava alguna cosa per aguantar la resta de la jornada i, al tornar, es troba amb la presó sencera potes enlaire. On són els altres guardes? On s’ha ficat tothom? Què ha passat?

El Dan corre a buscar el Cai, el seu company, però, de sobte, tot es queda a les fosques, es senten crits, cops, ganivetades a tort i a dret, gent que sembla que s’estigui dessagnant, l’olor de la sang… Per arribar al despatx més proper ha de travessar tota la sala. Nota cossos estesos a terra, hi ha zones que rellisquen pels tolls de sang, de tant en tant es topa amb reclusos que ha d’esquivar si vol seguir amb vida. Aconsegueix arribar al despatx i busca a cegues el botó d’emergència. El prem i s’amaga davall la taula. Una sirena comença a sonar, a poc a poc les veus i els crits es van apagant fins a callar del tot. Tot queda en silenci absolut tret de l’ensordidor soroll de l’alarma.

Passen cinc, deu minuts, no ho sap, ha perdut la noció del temps. El Dan està paralitzat i, de cop, sent una respiració al seu darrere, cada vegada més forta, s’apropa al seu costat. Sembla que no es mogui més, fins que va baixant i es queda a l’alçada on és ell sota la taula. Es queda immòbil i aguanta la respiració. Se sent una corredissa pel passadís en direcció al despatx, està molt a prop, no l’ha sentida abans per la sirena que continua ensordint tothom qui és a la presó. L’home del passadís entra al despatx i es topa amb el primer reclús. S’inicia una baralla entre els dos delinqüents i el Dan aprofita per a escapar-se. Només pot fugir passant per la sala.

No veu res però, a l’arribar-hi, sent la presència de les persones, encara que allí hi ha alguna cosa estranya, ja no semblen persones, no sonen com a persones. El jove guarda comença a córrer cap a la sortida, recorre un llarg passadís que sembla que mai s’acabi i, per fi, arriba a la porta del final, la porta de sortida, torna la llum i deixa de sonar l’alarma però, obre la porta i veu el caos de la sala. Al lloc on solen haver reclusos jugant…

Reconeixement a la biblioteca de l’Institut Julio Antonio

El segell guanyat indica que la nostra experiència compleix amb els objectius següents:

  • Detectar bons models de funcionament de biblioteques de centres educatius de totes les etapes.
  • Afavorir l’intercanvi entre centres i la consolidació d’una xarxa de biblioteques escolars.
  • Establir lligams entre el programa “puntedu” i les biblioteques dels centres educatius.
  • Fer visible el paper de la biblioteca com a centre de recursos per a l’aprenentatge i l’ensenyament, com a eix del pla de lectura de centre i com a motor d’innovació en el centre educatiu.

Concurs Bookface, abril 2023

L’Institut Julio Antonio organitza un concurs de realització de bookface, participa-hi!!. Tota la informació la trobaràs fent clic a la imatge. I no et perdis el vídeo promocional!!

Dia mundial de la poesia 2023

L’Institut Julio Antonio també se suma als actes del Dia Mundial de la Poesia.

A continuació, trobareu la poesia de Francesc Vicent Garcia en catorze idiomes i llegida per diversos membres de la comunitat educativa.

Aprofitem l’avinentesa per agrair la col·laboració de tots ells. Moltes gràcies!

Guia de lectura de Javier Marías

El passat 11 de setembre va morir Javier Marías, un dels narradors més destacats del panorama literari actual en llengua castellana, autor de cèlebres novel.les com Negra espalda del tiempo o Berta Isla. Per aquest motiu, la biblioteca del centre posa a disposició de l´alumnat i del professorat una guia de lectura i diversos exemplars de les seves obres més importants.

Textos premiats al concurs literari de Sant Jordi del curs 21-22

Des d’aquest enllaç podeu accedir a la recopilació dels textos premiats al concurs literari de Sant Jordi del curs 21-22: Sant Jordi 2022

Exposició de llibres i cites de James Joyce. Centenari de la publicació d’Ulysses, març 2022

El 2 de febrer de 1922 es va publicar a Irlanda la novel.la avantguardista Ulysses de James Joyce, escriptor dublinès reconegut internacionalment. La seva obra literària és considerada com una de les més influents del segle XX.
Per aquest motiu, la biblioteca del nostre centre acull durant tot aquest any 2022 una exposició sobre aquest autor en la qual podreu trobar en préstec les seves tres novel·les més representatives: Ulisses, Dublinesos i Retrat de l´artista adolescent en català, en castellà i en anglès.

Així mateix, posem a la disposició del professorat i de l´alumnat de tots els cursos una sèrie de cartells que exposen els textos més representatius de les obres de Joyce en les llengües que s´estudien al centre per tal de poder-los llegir i realitzar-ne activitats guiades des de diferents assignatures.

Dia de les Escriptores, 2021

Amb motiu del Dia de les escriptores, 18 d´octubre, la biblioteca del nostre centre acull una exposició de llibres d´escriptores contemporànies. Les obres estan agrupades en diferents temàtiques: novel.la històrica, juvenil, amorosa, intimista, romántica, de misteri i poesia. Hi podreu trobar tant llibres que ja es consideren clàssics com novel.les publicades recentment. Durant aquest trimestre l´alumnat podrà llegir aquests llibres en préstec i també es podran realitzar activitats literàries des de les diferents assignatures de llengua del nostre institut. La coordinació de la biblioteca us convida a visitar l´exposició i a gaudir de la lectura d´aquestes obres.